7óra7

Taxistörténetek vásznon és színpadon – Droszt a 011-től az Átriumban

Taxistörténetek vásznon és színpadon – Droszt a 011-től az Átriumban

2013. 08. 12. | 7óra7

"Ezúttal sem a klasszikus drámairodalom alakjairól, hanem a mai budapesti éjszaka hétköznapi embereiről csinálunk darabot. Olyan történetekből szeretnénk meríteni, melyek valós, megtörtént eseményekre alapszanak, ugyanakkor kicsit elrajzolva, már-már képregényszerűen jelennek meg" – számolt be a tervekről a 7óra7-nek Radnai Márk, a produkció rendezője.

Hiéna

A Droszt címet viselő előadás egyetlen éjszaka történetét meséli el. "Egy budapesti éjszakán négy taxis autójában utazunk, ahol különböző, egymástól független emberekkel ismerkedünk meg. Egy közös van bennük: mindenki valahova megy és valahonnan jön. A két esemény között ülnek az autóban. Nem tudjuk pontosan kik ezek az emberek. Egy megadott tér és egy megadott idő. Egy szolgáltatás, amit ha sürget az idő, igénybe veszünk. Egymásnak ismeretlen emberek utaznak együtt, ismeretlen múlttal és jövővel. Többnyire sohasem találkoznak újra. Az utasok életének csak egy pici szeletét látjuk, amiből csak következtethetünk, hogy kik is ők valójában. Egy a fontos: az út során köztük kialakuló kapcsolat. Aztán a szálak egyszer csak összeérnek, és kezdetét veszi az őrület. Terveink szerint nem dokumentarista előadást hozunk létre, hanem fikciós, meseszerű, abszurd játékot, ami el tud rugaszkodni a valóságtól" – mondja a rendező.

Radnai Márk Gothár Péter Hangyatérkép című filmjében

A 011 szándéka szerint olyan formát kölcsönöz az előadásnak, amelyben a nézők egyszerre látják a színészeket játszani és egyszerre követhetik vásznon, premier plánban az eseményeket. "Egyaránt szeretnénk a színház és a film komplexitását kihasználni egy térben, valamint felidézni az Átrium Film-Színház épületének eredeti funkcióját Egy olyan mozgóképet néznek a nézők, ahol a szereplők ott, abban a pillanatban játsszák el az adott szerepeket. Egyszerre látunk mozit és a színházat. Egyszerre lélegzik a néző egy jelen idejű és egy lezárt anyaggal, miközben a reakciói óhatatlanul formálják az előadást. Nincs recept. Kísérlet lesz, mint minden eddigi munkánk. Már csak azért is, mert ezúttal civilekkel dolgozunk. Új arcokkal a budapesti éjszakából…"

Augusztus 12-től minden hétfőn jelentkezünk videóbloggal a 7óra7-en, amelyben az előadás előkészületeiről, a próbafolyamatról, az alkotómunkáról számolunk be.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr447998113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása