7óra7

Sűrű december a Kávánál: projektzárás és bemutató

Sűrű december a Kávánál: projektzárás és bemutató

2014. 12. 11. | 7óra7

A program középpontjában az emlékezés, mint társadalmi cselekvés állt, és többek között arra kereste a választ, hogy létrehozható-e a felejtésnek és az emlékezésnek egy olyan egészséges egyensúlya, amely nem traumatizál, ugyanakkor mégis lehetővé teszi, hogy nyíltan, elfojtások nélkül nézzünk szembe a múlt történeteivel.

A 18 éves Káva Kulturális Műhely most először kifejezetten felnőtteknek készít ARS - résztvevő színházi előadást. Ez lesz a 3050 gramm Azt írják: "Szeretnénk a nézőinkkel közösen gondolkodni, szeretnénk, ha valódi résztvevővé válhatnának az előadás idejére.

Gondolkodni arról, hogy mi történik egy kapcsolattal, egy nővel és egy férfival, amikor gyermeket vállalnak. Arról, hogy mit jelent az, hogy család. A prioritásokról, a nehézségekről és az örömökről, a társadalmi nyomásról.

3050 gramm egy csecsemő átlagsúlya. Hogyan változtatja meg egy alig három kilós kis csomag az egész életünket?"

A Holokauszt emlékévhez kapcsolódó éves projektet lezáró eseményére december 12-én a MU Színházban kerül sor. Egy héttel később, december 19-én láthatja a közönség a 3050 grammot, szintén a MU Színházban.

A drámapedagógiai program záróeseményén megismerhető lesz a Káva Kulturális Műhely által létrehozott komplex színházi, drámapedagógiai és képzőművészeti projekt. Takács Gábor, szakmai vezető, és Oblath Márton, kutató, összefoglaló prezentációt tart a projekt és a hozzákapcsolódó kutatás eredményeiről, és levetítik Tóth Ridovics Máté projektről készült filmjét. Emellett a diákok alkotásaiból egyszeri kiállítás nyílik, melyet Joó Emese, a Néprajzi Múzeum munkatársa, nyit meg.

A Káva Kulturális Műhely drámapedagógia programjában öt iskola tíz osztállyal vett részt. Három lépcsőben foglalkoztak a Holokauszt témájával, elsősorban annak emlékezetével.
A projekt első eleme a Tengerpart elnevezésű drámaóra volt, mely az iskola keretein belül a Holokauszt és a Holokauszt emlékezete témáját dolgozta fel.

Káva: Az emlékezés drámái 2. Kárpótlás

A program következő eleme egy úgynevezett résztvevői színházi előadás volt. A Kárpótlás című színdarab előadása során a fiatalok résztvevőjévé váltak az előadásnak, reflektáltak rá, így bevonódva a Soá egy túlélőjének emlékein keresztül a kommunikatív emlékezet világába.

A harmadik eleme a programnak egy képzőművészeti workshop volt, mely lehetőséget biztosított arra, hogy az osztályok elkészítsék a maguk „emlékművét”.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr667993833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása