7óra7

Arattak a nők

Arattak a nők

2016. 03. 21. | 7óra7

Négy díjat adtak át a monodrámák és stúdió előadások tegnap véget ért fesztiválján. Ebből hármat női előadók jegyeznek. 

A március 17. és 20. között Tatabányán zajló MOST FESZT 2016 négy napja alatt négy monodrámát és négy stúdiószínházi előadást láthatott a fesztiválközönség. Az első év hagyományait folytatva, közvetlenül az előadások után közönségtalálkozókra került sor, melyek keretében az alkotók és a nézők kötetlen formában találkozhattak egymással. A közönségtalálkozókat a Jászai Mari Színház, Népház színművészei vezették.

sovirag_kis.jpgSóvirág avagy a létezés metaforája - Fahidi Éva (szemben), Cuhorka Emese (fotó: Tünet Együttes)

A fesztivál zárónapján Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház, Népház igazgatója elmondta: „Az idei fesztiválra az előadások maguk jelentkeztek, több mint 40 előadás közül választottuk ki azt a négy-négy monodrámát és stúdiószínházi produkciót, mely végül bekerült a fesztiválprogramba. A nézők érdeklődése a tavalyi évhez képest idén összehasonlíthatatlanul nagyobb volt. Voltak olyan előadások, melyekre már hetekkel a fesztivál előtt elfogytak a jegyek, a látogatottságunk pedig 100 százalék fölött zárt, ami figyelembe véve adottságainkat, egy ilyen típusú seregszemle esetén véleményem szerint komoly siker.

A számok bármennyire fontosak is, önmagukban csak statisztikai adatok. A fesztiválon látott előadások kapcsán nehéz elfogódottság nélkül beszélni, és látva, érezve a közönség reakcióit, befogadó készségét, kíváncsiságát, talán valamennyi néző nevében mondhatom, egészen kivételes, szívbemarkoló pillanatoknak lehettünk részesei. A személyes emberi drámák olyan megrendítő, ugyanakkor valamilyen formában mindannyiunkat jellemző, de legalább is megérintő formáit láthattuk, melyek részesévé válni a színház létezésének talán legnagyszerűbb adománya. Ugyanakkor fantasztikus volt látni, hogyan oldható fel a legtragikusabb pillanat is a humor segítségével, hogyan nevetünk egy-egy előadáson a játszó(k) személyisége, a zseniális szöveg vagy éppen a színész és a nézők közötti cinkos összekacsintások miatt.

takacs_ati_2_kis.JPGEgyasszony - Tenki Réka (fotó: Takács Attila)

A MOST FESZT alapításakor meghatározott elveknek megfelelően a meghívott előadások szakmai zsűri előtt is megmérettették magukat. A MOST FESZT 2016 zsűrije a következő tagokból állt: Pregitzer Fruzsina (a Magyar Művészeti Akadémia delegáltja), Stuber Andrea (a Színházi Kritikusok Céhének delegáltja), Szőcs Artur (a Magyar Színházi Társaság delegáltja) és Szűcs Gábor (a Magyar Teátrumi Társaság delegáltja).

A MOST FESZT 2016 résztvevői között a zsűri 4 díjat osztott szét. Díjat kapott a legjobb monodráma előadás, a legjobb stúdiószínházi előadás, különdíjat kapott a legjobb alakítás, valamint a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) különdíjat ajánlott fel a legjobbnak ítélt produkció számára.

A MOST FESZT 2016 díjazottjai


Legjobb monodráma előadás:

Patrick Süskind: A nagybőgő

Játssza és rendezte: Klem Viktor

A JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház és a FÜGE előadása

 

Legjobb stúdiószínházi előadás:

Sóvirág avagy a létezés eufóriája

Szereplők: Cuhorka Emese, Fahidi Éva

Rendező: Szabó Réka

A Tünet Együttes előadása

 

Legjobb alakítás különdíja:

Tenki Réka

Péterfy-Novák Éva Egyasszony című monodrámájában nyújtott alakításáért

Rendező: Paczolay Béla

Az előadás a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre

 

Az MMA különdíja a legjobbnak ítélt produkcióért:

Jens Raschke: Alszanak a halak?

monodráma

Játssza: Prohászka Fanni e. h.

Rendező: Szilágyi Bálint

A Színház- és Filmművészeti Egyetem előadása

Forrás: Jászai Mari Színház, Népház

Kapcsolódó

Interjú Juhász Károllyal a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház produkciós vezetőjével

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr278509766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása