7óra7

7plusz7

7plusz7

2016. május 16 – 22.

2016. 05. 12. | 7óra7

7 plusz 7 ajánlat hétfőtől hétfőig, a hét 7 napjára, budapesti és vidéki előadásokból. A 7 óra 7 heti ajánlója minden csütörtökön, este 7 óra 7 perckor.

Megújult heti ajánlónkban szeretnénk teljesebb képet adni a hazai színházi életről, ezért a fővárosiak mellé minden napra ajánlunk egy vidéki előadást is.

7plusz7_logo.PNG

Május 16., hétfő

Rosencrantz és Guildenstern halott / Szkéné Színház (19 óra)

Mindenki ismeri azt a kiüresedett érzést, ami a hét legelső megpróbáltatásai után fogja el az embert: még nagyon-nagyon sok hátravan. Tom Stoppard drámája segít abszurdba fordítani ezt a bamba kényszerpályát, ami szerencsére a legtöbbünk esetében csak péntekig tart. Hősei a Hamlet világában téblábolnak, mindenféle eredet és cél nélkül, dobálva a pénzérmét, ami fej, fej és újra csak fej. A két címszerepet alakító színész (Nagypál Gábor és Kaszás Gergő) érdemei mellett Török Ákos kiemeli az előadás gondolatiságát is, amit kritikája végén így összegez: „Amíg csak kifelé kérdezgetnek, létezésük a gondolkodom, tehát vagyok tétel abszurd torzója: egyik pillanatról a másikra örökített elakadás, értelmetlen sodródás. Sem hely, sem idő nincsen nemet mondani. Kérdéseik logikai és grammatikai hibátlansága mindaddig egyetlen valós kérdésre futja: az már van-e, aki nem nincsen?

rosen_meszaros_csaba.jpg           Rosencrantz és Guildenstern halott (fotó: Mészáros Csaba)

A debreceni nézők, ha nem is a Hamlet kapcsán, de szintén a színfalak mögé láthatnak, számukra az Orlai Produkciós Iroda Mindent Éváról című előadását ajánljuk ugyanekkor a Kölcsey Konferencia Központban.

Május 17., kedd

Züfec / k2 Színház, Szkéné Színház /helyszín: Szkéné Színház (19 óra)

Az egyre népszerűbb és ismertebb k2 Színház egyik korai darabja magáról a színházról és annak szereplőiről szól. Az alapot Bulgakov Színházi regény című műve jelenti. Szabó Zsuzsa 9 pontos kritikájában a következőképpen méltatja a produkciót: „A k2 Színház előadása a színházi élet minden, de minden képviselőjének bemutat, sokféle szempontból, leginkább az alkotókéból. Úgy, hogy mégis látszik rajongásuk, tiszteletük a színház valamilyen egésze iránt. (…)Mert amire akarva-akaratlanul is állandóan reflektálnak, az pont saját maguk, fiatalságuk, az, hogy ők önmagukat ünnepelve, elveiket nem feladva kérnek helyet a nagy színházi Züfecben. Persze ezt sem végletes önirónia nélkül teszik.” Egy ilyen felállásra nehéz nemet mondani.

zufec_meszaros_csaba.jpg           Züfec (fotó: Mészáros Csaba)

Aki azonban valami klasszikusabbra vágyna, annak Az eltört korsót javasoljuk ugyanekkor a Miskolci Nemzeti Színházban.

Május 18., szerda

Elhanyagolt férfiszépségek / Dumaszínház / helyszín: Jurányi Ház (19 óra)

Valamiben mindenki eltér az átlagtól, a megszokottól, így az alkotók nyugodtan építhetnek arra a közös tapasztalatra, hogy ezzel megküzdeni senkinek sem egyszerű. Felvállalni, megmutatni és megmosolyogni a saját gátlásainkat, helyén kezelni ezeket a különbözőségeket, ahogy ezt itt teszik, felszabadító is lehet. Így azon túl, hogy jókat nevetünk, akár egy kis önbizalmat is kaphat mindenki, aki nem találja saját magát a magazinok photoshoppolt világában- írta Turbuly Lilla a Kútszéli Stílusra az előadásról. A könnyen emészthető táncprodukcióban az Újvári Milán és Andrássy Máté közötti több mint harminc centi magasságkülönbség jut főszerephez.

elhanyag_juranyi_haz.jpgElhanyagolt férfiszépségek (fotó: jurányi Ház)

Ugyanebben az időpontban érdemes elmenni a Pécsi Harmadik Színházba és megnézni Székely Csaba Bányavirágját.

Május 19., csütörtök

Isten ostora / Nemzeti Színház (19 óra)

Ezen a napon lesz 123 éve, hogy megszületett a Bajor Gizi park névadója. Ennek apropóján nézzük meg, mit játszanak egykori színházában, a jelenleg ebben a parkban helyet kapó Nemzetiben. Az Isten ostorát a kultúrpolitikából eredő előfeltevések és a több szempontból is vitatható, POSZT-os díjazás után nehéz objektíven megítélni. Ugyanakkor a számtalan szimultán akcióval megtoldott nagyszabású vizuális kivitelezés, a szertartásos-szakrális alaphang átütő ereje, valamint Mátray László Attilája miatt érdemes egy esélyt adnunk Bánffy Miklós és Vidnyánszky Attila költői látomásának a hun vezérről és asszonyáról.

isten_dudas_erno.jpg            Isten ostora (fotó: Dudás Ernő)

Ha azonban valaki egy könnyedebb hangulatú menyegzőre kíváncsi, annak ajánljuk a Figaro házasságát ugyanekkor a Kecskeméti Katona József Színházban.

Május 20., péntek

Istenítélet / Vígszínház (19 óra)

Végre eljön majd ez a péntek is, és akit nem érdekel a Magyarország Elefántcsontpart mérkőzés, annak azt javasoljuk, hogy látogasson el a Vígszínházba. Az Istenítélet Arthur Miller A salemi boszorkányok című drámájának „mohácsis” átirata (igaz, ezúttal egészen közel maradt a végeredmény az alapanyaghoz). Dicsuk Dániel 10 pontos kritikájában emelte ki az előadás erényeit: „Nem az a bravúr, hogy a főszereplők kifogástalanok, a nagy létszámú mellékszereplő csapat pedig tömegként és (amennyire azt a birkahabitus engedi) individuumként is létezik. Hanem az, hogy mindez az első pillanat és az utolsó hang között eltelt nem kevés játékidő során mindvégig koherens egészként, egyben látható, együtt létező, lélegző, mozgó és beszélő egységként működik.

istenitelet_szalontai_abel.JPGIstenítélet (fotó: Szalontai Ábel)

Ugyanekkor érdemes megnézni a My Fair Ladyt a Miskolci Nemzeti Színházban.

Május 21., szombat

Az Öldöklő Tejcsarnok / Hátsó Kapu (20 óra)

Van valami leírhatatlanul izgalmas káosz abban, ahogy Az öldöklő tejcsarnok életre kel a Hátsó Kapuban írta a premier után Hajnal Márton a kritikájában. A Rejtő Jenő világát megidéző produkció könnyed, játékos és vicces, miközben folyamatosan táncol a valóság és a fikció között. Kárpáti Péter rendező mellett a magyar független szféra több tehetséges alkotója is közreműködött az előadásban, így például Fekete Ádám, Vadas Tamara és Stork Natasa, akik „sokféleségükben is megtalálják az egységet.” A Hátsó Kapuban pedig gond nélkül lehet folytatni a színháznézést egy szombat esti sörözésként.

oldoklo_badinszky-tolvaj_annus.JPGAz Öldöklő Tejcsarnok (fotó: Badinszky-Tolvaj Annus)

 A Budaörsi Latinovits Színház kicsit független, kicsit fiatalos, kiváló Liliomfija után szintén belefér még a sörözés, ugyanis az előadás 17 órakor kezdődik aznap.

Május 22., vasárnap

Száll a kakukk fészkére / Orlai Produkciós Iroda / helyszín: Belvárosi Színház (19 óra)

A hét utolsó napjára Ken Kesey regényének adaptációját javasoljuk budapesti nézőinknek. A Száll a kakukk fészkére Miloš Forman filmjétől vált ismerté, a fontosabb szerepeket a színpadi verzióban Szabó Kimmel Tamás, Péterfy Bori és Kocsis Pál játsszák. B. Kiss Csaba szavaival ajánljuk az előadást: „De az előadás mégiscsak jófajta kommerszként definiálja magát, és mint ilyen, kiválóan működik: profin kivitelezett, karakteres, élvezhető, ugyanakkor nem is gyors feledésre ítélt produkciót láthattunk, bizonyítva, hogy a jó értelemben vett közönségdarabból is lehet karakán és színvonalas produkció.

szall_toldy.JPGSzáll a kakukk fészkére (fotó: Toldy Miklós)

A Győri Nemzeti Színházba látogatóknak 4x100 című előadást ajánljuk, amit aznap 15 órától játszanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr758707720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása