7óra7

7plusz7

7plusz7

2016. május 23 – 29.

2016. 05. 19. | 7óra7

7 plusz 7 ajánlat hétfőtől hétfőig, a hét 7 napjára, budapesti és vidéki előadásokból. A 7 óra 7 heti ajánlója minden csütörtökön, este 7 óra 7 perckor.

Megújult heti ajánlónkban szeretnénk teljesebb képet adni a hazai színházi életről, ezért a vidékiek mellé minden napra ajánlunk egy fővárosi előadást is.

7plusz7_logo.PNG

Május 23. hétfő

Komámasszony, hol a stukker? / Pécsi Harmadik Színház (19 óra)

Görgey Gábor 1966-ban írt drámája mára klasszikussá érett, az elmúlt években is többször bemutatták. Sőt, nem csak magyar, de szlovák és román társulatok is játszották.  A pozsonyi Astorka Színház néhány éve a Pesti Színházban vendégszerepelt, 10 pontot érő előadása kapcsán Zsedényi Balázs ezt írta a drámáról: „Ha jól meggondoljuk, közhely az egész. Maga a hatalom jár kézről kézre egy pisztoly formájában paraszt, proli, arisztokrata, értelmiségi és csinovnyik-kispolgár között, kinél-kinél megpihenve kicsit, hadd szabaduljon ki igazán az éppen aktuális szellem a palackból. Mindez apadatlan humorral és mélységes mély iróniával, hiszen minek is nagyot mondani a nagyról, mondjunk róla inkább kicsit, de nagyon. Görgey Gábor drámája bejárta már keresztül-kasul a világot: hatalom és ember viszonya ilyen játékos, tragikomikus köntösben jól fogyasztható mindenfelé, még ha nem kevés pesszimizmus is fakad a körkörös történelemszemlélet saját farkába harapó kígyójából.”

komam_toth_laszlo_nagy_ki.JPGKomámasszony, hol a stukker? (fotó: Tóth László)

Görgey abszurd komédiáját nemrég a Pécsi Harmadik Színház mutatta be Vincze János rendezésében.

A Jurányi Inkubátorházban egy másik magyar szerző, Németh Ákos egészen friss, négy szkeccsből álló darabját láthatja a budapesti közönség 20 órától. A Prostitúciót maga a szerző vitte színre, a két szerepet Tompos Kátya és Kocsis Gergely játssza.

Május 24. kedd

Figaro házassága / Katona József Színház, Kecskemét – Csiky Gergely Színház, Kaposvár (19 óra)

Erre a napra rendhagyó módon páros ajánlattal jelentkezünk, a Figaro házassága című vérbő komédiát ugyanis Kecskeméten és Kaposváron is láthatja a közönség. A Figaro házassága leginkább Mozart azonos című operájából ismert, amely Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais vígjátékára épül. A komédia igen pikáns és kényes témát dolgoz fel, az első éjszaka jogát; nem csoda, hogy a francia forradalom előtti feudális, álszemérmes Európa legtöbb országában betiltották. A kecskeméti Katona József Színházban Keszég László vitte színre, a címszerepben Zayzon Zsolttal, továbbá Kocsis Pállal, Trokán Nórával, Porogi Ádámmal vagy éppen Danyi Judittal. Kaposváron Zakariás Zalán rendezésében láthatják a nézők, többek között Hüse Csaba, Varga Zsuzsanna, Fándly Csaba és Szvetnyik Kata szereplésével.

figaro_walter_peter.JPGFigaro házassága (fotó: Walter Péter)

Budapesti nézőinknek az Ady/Petőfi című előadást ajánljuk a Nézőművészeti Kft. produkciójában, Katona Lászlóval és Kovács Krisztiánnal. A Scherer Péter rendezte produkció a Thália Színházban tekinthető meg 19.30-tól.

Május 25. szerda

Rómeó és Júlia / Budaörsi Latinovits Színház (19 óra)

A tragikus shakespeare-i love story sokunk számára ma már túl szentimentális, hogy azt ne mondjam, giccses, ami főleg a tizenéves fiúkat rettentheti el olvasásától vagy megnézésétől. Berzsenyi Bellaagh Ádám rendező viszont a mai korba helyezte a történetet, izgalmas koreográfiával téve látványossá, Bud Spencer-filmeket idéző vicces tömegverekedésekkel vagy éppen diszkóban játszódó Capulet-bállal. B. Kiss Csaba kritikájában ezt írta a produkcióról: „Lendületes, fiatalos előadás, ami különösen a legújabb generáció számára ajánlható, hiszen számukra is könnyen befogadható módon tálalja a shakespeare-i drámát.

borovi_daniel_budaorsi_latinovits_szinhaz.jpgRómeó és Júlia (fotó: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

 A fiatal szerepeket színműs vagy nemrég a Színműn végzett fiatalok játsszák, Júlia szerepében Zsigmond Emőke, akiért már önmagában is érdemes megnézni az előadást. További szerepekben Dékány Barnabás, Székely B. Miklós, Spolarics Andrea, Ilyés Róbert, Bán Bálint, Böröndi Bence.

Fővárosi nézőinknek erre az estére egy másik klasszikus szerző, Friedrich Schiller Haramiák című darabjának Kovács D. Dániel-féle modern átköltését ajánljuk a Pesti Színházban 19 órától.

Május 26. csütörtök

Ványa bácsi / Miskolci Nemzeti Színház (19 óra)

Szőcs Artur a Miskolci Nemzeti Színház kisszínpadán vitte színre Csehov a Sirály vagy a Három nővér mellett jóval ritkábban látható klasszikusát. A drámában szereplőknél jóval fiatalabb színészek által játszott előadás a mai húszasok és harmincasok életének problémáit kívánja felvetni, szerzőnk, Dicsuk Dániel szerint változó sikerrel. Kritikájában ugyanakkor több figyelemreméltó mozzanatot is kiemel:

„Fiatalokról van szó, bőven belefér Jelena és Asztrov kapcsolatának prózaibb ábrázolása – amit látunk, az nem egy romantikus szerelmi viszony régóta várt beteljesülése, csak egy gyors dugás. Szintén hatásos (és olykor még humoros is) az előadás alatt folyamatosan bekapcsolt, természetfilmet játszó tévé és videó. Ugyanezen a tévén követik saját sorsukat a negyedik felvonás helyett a készüléket körbeülő színészek. Érdekes és elgondolkodtató kép, hogy az elutazó Szerebrjakov és Jelena nagykabátban, mindenki más szokott jelmezében figyeli, ahogy Ványa bácsiból hajléktalan, Asztrovból alkoholista válik.”

1.JPGVánya bácsi (fotó: Éder Vera)

A főbb szerepekben Czakó Julianna, Molnár Áron, Simon Zoltán és Rusznák András látható.

A 20. századi francia irodalom egyik legjelentősebb alakjának, Albert Camus-nek A pestis című regényéből készült monodrámát Dömötör András állította színpadra Hegedűs D. Gézával, akit Márkos Albert kísér csellójátékával. Az előadás 19.30-tól látható a Vígszínház Házi Színpadán.

Május 27., péntek

A dzsungel könyve / Weöres Sándor Színház, Szombathely (19 óra)

A dzsungel könyvéből Dés László, Geszti Péter és Békés Pál által készített zenés játék több mint 20 éve látható a Pesti Színházban Hegedűs D. Géza rendezésében, de azóta jó pár színházban bemutatták már. Két éve Szombathelyen Horgas Ádám vitte színre. Az amerikai musicalek dömpingje mellett üdítő, hogy egy vérbeli magyar musicalnek is ilyen hosszan tartó sikere legyen. Kipling klasszikusának zenés adaptációját Geszti Péter humoros szövegei és Dés László fülbemászó dallamai teszik gyermekek és felnőttek számára is egyaránt élvezetessé.  A Weöres Sándor Színház előadásában Balogh Jánost, Mertz Tibort, Németh Juditot, Nagy Cilit, Szabó Tibort, Fekete Lindát, Sodró Elizát, Kelemen Zoltánt, Endrődy Krisztiánt és Vass Szilárdot láthatjuk.

a_dzsungel_meszaros_sandor_weores_sandor_szinhat.JPG                     A dzsungel könyve (fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház)

Budapesten a Rózsavölgyi Szalonban Jordán Tamás és Alföldi Róbert kettősét láthatjuk Mark St. Germain darabjában. A halála közeledtét érző Freud és a teológus-író C. S. Lewis különleges találkozásáról szóló Az utolsó óra című előadás kétszer kerül színre ezen az estén: 18, illetve 21 órakor.

Május 28. szombat

Rómeó és Júlia / Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen (19 óra)

Budaörsön és Debrecenben nagyjából egy időben állították színre Shakespeare romantikus tragédiáját; a cívisvárosban Szikszai Rémusz rendezésében. Kritikusunk, Soós András elismerően szólt a koncepcióról: „Valamikor a két világháború között vagyunk, a kiújuló és lappangó gyűlölet korszakában: Szikszai Rémusz rendezésében egy olyan világba helyezi a hősszerelmesek tragédiáját, ahol eredendő és alapvető a poláris gondolkodás, ahol csak Capulet és Montague van, meg diktátorok ruhatárából öltözködő hercegek. Ha azt gondolnánk, innen már egyenes út vezet ahhoz a nem túl eredeti elgondoláshoz, miszerint Rómeó és Júlia elsöprő szerelme lesz az, ami egyfajta magasztos micsodaként emelkedik majd a nyers erőszak fölé, tévedünk: Szikszai Rémusz Veronájában a szerelem is egyfajta szélsőség, ami legalább olyan távol esik a higgadt gondolkodástól, mint az erőszak.”

ro_1.JPGRómeó és Júlia (fotó: Máthé András)

Rómeó szerepében Vecsei Miklóst, Júliáéban Szakács Hajnalkát láthatjuk.

Hogy fővárosi nézőink se maradjanak Rómeó és Júlia nélkül, nekik Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter különleges kétszemélyes, És Rómeó és Júlia… címmel futó előadását ajánljuk, amely 19 órakor kezdődik a Centrál Színházban.

Május 29. vasárnap

Augusztus Oklahomában / Vörösmarty Színház, Székesfehérvár (19 óra)

Tracy Letts fekete családi komédiája Eszenyi Enikő rendezésében évekig nagy sikerrel futott a Vígszínházban, Kaposváron pedig Guelmino Sándor vitte színre. Hogy ez a kortárs amerikai dráma mennyire visszhangra talált a mai Magyarországon, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Szikora János már harmadikként rendezte meg Székesfehérváron. Tracy Letts Pulitzer-díjas drámája hellyel-közzel magán hordozza az amerikai családdrámák főbb jegyeit: fojtogató titkok és indulatok, egymás mérgezése szeretettel és gyűlölettel, érzelmi és klinikai függések széles tárháza. Mindez a mélylélektan és a pszichoanalitikus tapasztalatok origójából indítva. Ahonnan jó esetben emberi kapcsolatok érzékeny portréihoz, kevéssé szerencsés nekifutásnál konyhapszichológiai dogmáink baljós árnyaihoz jutunk el” – írta a darabról kritikusunk, Török Ákos, aki szerint az előadás maga nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, de egyes mozzanataiban értékes elemeket tartalmaz: „Minden szerep a helyén van, minden figura ki van dolgozva, és végül minden kiderül. Szikora János éppen csak annyira ülteti rá az előadást a lélektani thrillerek könnyedebb hullámaira, hogy az jóleső várakozást okozzon, és a folyamatos ráismerés finom izgalmát adja.”

ok_2.JPGAugusztus Oklahomában (fotó: Horváth Gábor)

A főbb szerepekben Derzsi János, Radnay Csilla, Varga Gabriella, Kerkay Rita, Sághy Tamás és Bánky Sára láthatóak.

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Top Dogs című előadása, amely tavaly a 40-es listánkra is felkerült, utoljára látható, méghozzá Budapesten. Sebestyén Aba rendezését 19 órától játsszák a Szkéné Színházban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr58731928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása