7óra7

Fiatal magyar alkotók a XII. Shakespeare Fesztiválon

Fiatal magyar alkotók a XII. Shakespeare Fesztiválon

2016. 06. 29. | 7óra7

Ifj. Vidnyánszky Attila III. Richárdot rendez Vecsei Miklós fordításában és Kovács Adrián zenéjével. Kovács D. Dániel, Berzsenyi Bellaagh Ádám és Dömötör András egy-egy rendezése is látható lesz. 

1616-ban, 400 éve halt meg William Shakespeare angol színműíró, költő. Emlékére idén kiemelt programok láthatók Gyulán a XII. Shakespeare Fesztiválon július 7. és 17. között. Ezen a fesztiválon a fiatalok lesznek a középpontban, akik  a szervezők meglátása szerint új szemléletet, lendületet hoznak a 12 éves Shakespeare-ünnepbe.

Minden évben egy kifejezetten a Várszínház színpadára készülő produkció is helyet kap a fesztivál programjai között. Az ünnepi évben ifj. Vidnyánszky Attilát és alkotótársait kérte fel Gedeon József a Várszínház igazgatója a III. Richárd című produkció létrehozására. Az előadás szerepeit Trill Zsolt, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Szűcs Nelli, Trokán Nóra, valamint a Színház- és Filmművészeti és a Kaposvári Egyetem színész hallgatói játsszák. A próbák elkezdődtek, a POSZT után „összeköltözött” az alkotógárda, hogy tudásuk legjavát nyújtva tudják bemutatni a darabot. (Ifj. Vidnyánszky Attilával, Vecsei Miklóssal és Kovács Adriánnal korábban készített interjúnk itt olvasható)

iii_szkarossy.JPGIII. Richárd (próbafotó) - ifj. Vidnyánszky Attila, Eszenyi Enikő (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Dömötör Andrással tíz évvel ezelőtt Vízkereszt vagy bánom is én vagy amit akartok vagy … címmel vitte színre Shakespeare színjátékát. A mostani fesztiválon a Színház és Filmművészeti Egyetem negyedéves hallgatóinak rendezett vizsgaelőadását, a SZFEntivánéji álom című produkciót láthatjuk.

Tavaly a Miskolci Balett művészei a Tószínpadon adták elő Kulcsár Noémi rendezésében a Rómeó és Júliát. Idén a Machbetet tekinthetjük meg tőle, a Nemzeti Táncszínház és Kulcsár Noémi Tellabor közös előadásában. Emellett a magyar program keretében mint az évad egyik legjobb előadásaként meghívott produkciót, a budapesti Katona József Színház Ahogy tetszik című előadását nézhetjük meg Kovács D. Dániel rendezésében. A szereplők között van Fekete Ernő, Újlaki Dénes és Ónodi Eszter (kritikánk itt olvasható).

romeo1.jpgRómeó és Júlia - Zsigmond Emőke, Dékány Barnabás (fotó: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

A fesztiválon három Rómeó és Júlia előadást is láthatunk különböző rendezésekben. Berzsenyi Bellaagh Ádám a Budaörsi Latinovits Színház művészeivel vitte színre a szerelmesekről szóló drámát. Lőrinc barátnak Székely B. Miklóst kérte fel, a Dajka szerepében pedig Spolarics Andreát láthatjuk (kritikánk itt található). A békéscsabai Jókai Színház Színitanházának másodéves hallgatói is a Rómeó és Júliát játsszák el, utcaszínházi stílusban. A fesztivált a kaposvári egyetemisták Rómeó és Júliája zárja ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás után örömkoncert lesz az osztály rock-zenekarának előadásában Eric Clapton, Lady Gaga, Kylie Minogne, Tom Waits zenéivel.

Részletek a fesztivál honlapján olvashatók.

Forrás: Shakespeare Fesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr818847256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása