7óra7

Az irodalomkönyvekből kimaradnak, előadásként láthatóak

Az irodalomkönyvekből kimaradnak, előadásként láthatóak

2016. 07. 15. | Hajnal Márton

Idén nyáron újra felmelegednek a magyar irodalmi élet legforróbb szerelmes történetei – Nagy-Kálózy Eszter, Gryllus Dorka, Rudolf Péter, Simon Kornél és a Kaláka együttes közreműködésével. 

Kőváry Katalin állítja színpadra Nyáry Krisztián nagysikerű, két kötetes művét elismert színészek és a Kaláka együttes közreműködésével. A könyvekkel azonos című zenés produkció, az Így szerettek ők július 20-án és 25-én lesz látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Nyáry Krisztián rövid esszéi először az interneten vívtak ki komoly elismerést, majd 2012-ben megjelentette őket az Így szerettek ők című kötetben. A nagysikerű könyvet egy újabb kötet követte, és most elérkeztünk a színpadi adaptációhoz.

negy_vege.jpg                    Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Gryllus Dorka, Simon Kornél

Nyáry könyvei írók, költők és irodalmi személyiségek szerelmi életét mutatják be valahol a tudományos esszé és a minőségi bulvár között egyensúlyozva, azonban mindvégig szem előtt tartva a kötetek legfőbb célját: szórakoztatni az olvasót. Ezekből a pár oldalas szövegekből válogattak ki színházi alkotók egy csokorra valót. „Lépésenként találtunk egymásra” – emlékezett Nyáry Krisztián a közös munka kezdeteire a Kalákával, amelynek repertoárján több olyan szerzőnek a megzenésített verse is szerepel, akiről Nyáry is ír.

Mint az együttes egyik tagja, Gryllus Dániel a 7óra7-nek elmondta, a Kaláka már régóta tervez közös fellépést Nyáry Krisztiánnal, ahol a szerző bemutatja egy-egy költő szerelmi életét, miközben az együttes az adott költő szerelmes vagy hangulatában odaillő versét zenéli el.  Mind ez idáig a produkció – Gryllus elmondása szerint - különböző szubjektív és objektív okokból nem jöhetett létre.

gryllus_apa.JPGA Gryllus fivérek a próbán (fotó: Éder Vera)

Az ötlet végül most a Budapest Nyári Fesztivál keretein belül valósul meg, az eredeti elképzeléshez képest nagyobb formában, színházi adaptációként. Négy színész - Gryllus Dorka, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Simon Kornél – csatlakozott a produkcióhoz.

Adva van négy kiváló színész, akivel ezeket a történeteket el kell játszani, lehetőleg úgy, hogy követhető legyen, és hogy ezekben a rövid, pár perces epizódokban színészileg meg lehessen mutatni a szerelem különböző fokozatait” – emelte ki a koncepció kihívásait Kőváry Katalin rendező. Mint elmondta, bizonyos fokig a helyzethez kellett szabni a szövegeket, például ahol erre lehetőség volt, ott dialógusokat csináltak a leírásokból, a szerző és Hevesi Judit dramaturg pedig többek között napló- és levélrészletekkel egészítették ki az eredeti anyagokat.

nyari.JPGNyáry Krisztián a próbán (fotó: Éder Vera)

És mindehhez, nem utolsó sorban, adott még egy kiváló narrátor, maga Nyáry Krisztián, ő fog végigkalauzolni ezeken a történeteken” – tette hozzá Kőváry. Nyáry mint házigazda szerepel a színlapon, és a színészekhez hasonlóan ő is felolvas és elmond egy-egy részletet a szövegeiből.

Az est folyamán hallhatóak lesznek többek között Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Ady Endre, Weöres Sándor és Nagy László versei, valamint szerelmes történetei. Az előadásnak pedig külön aktualitást ad, hogy a közeljövőben jelenik meg a Kaláka legújabb lemeze, a Szeretlek, amelyen több olyan dal is hallható lesz, ami most az előadásban szerepel.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr78890816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása