7óra7

KET – Klasszikusok és kortársak

KET – Klasszikusok és kortársak

2016. 09. 19. | 7óra7

Az őszi időszakban a Közép-Európa Táncszínház három új bemutatója is a nagy klasszikusok jegyében készül. Ezek mellett nevelési-oktatási programjaikat is folytatják.

Elsőként a Bartók-Sztravinszkij esten két klasszikus és két koreográfus találkozik. Mindketten a mítoszok, a halál vagy az átváltozás és a transzcendens hatalom világába kalauzolják a nézőt. Mit áldozunk ma? Mit táncolunk ma? Kun Attila – elmondása szerint - kortárs közegben értelmezi újra az orosz pusztai hitvilágon és népzenén alapuló Tavaszi áldozatot. Sztravinszkij egy mélyen eltemetett, de kiirthatatlan ösztönt komponál zenéjébe: a törvényeken alapuló világrendbe vetett hit ösztönét. A Kolophón Hercegnője című darab Arkhné, a pókká változtatott hercegnő történetét meséli el, aki szövőtudományán felbátorodva versenyre hívja ki Athénét. Halász Gábor – ígérete szerint - a karakterek viszonyrendszeréből egy követhető és megszakításmentes színházi élményt nyújtó dramaturgiát épít fel Bartók Béla IV. Vonósnégyesére.

ket.jpgA Közép-Európa Táncszínház tagjai

A Divertimento című előadásban egy zeneileg, mozgásilag és színpadképileg is szórakoztató utazásra invitálnak minket az alkotók, amelyben többek között Mozart, Beethoven, Bach, Dohnányi, Holst, Bartók muzsikáin keresztül utazunk át századokat a kortárs tánc jelenlétével. A kétrészes est második felében Ravel D-dúr Zongoraversenyét szelídíti meg a Közép-Európa Táncszínház társulata. Az előadásban részt vesz a Hollerung Gábor vezette Dohnányi Szimfonikus Zenekar is.

 A Bach-tánc-szvittek című bemutató – az előzményének tekinthető Tánc-Tér-Képek című alapelőadáshoz hasonlóan – a klasszikus zeneművek és a kortárs elektronikus hangzás ízléses és kreatív fúziójára épül. A koncepció különböző korok zenéjét hozza össze egy térben és időben a kortárs tánc nyelvezetével, és mesél el egy univerzális történetet a húrok rezgése, az emberi hang, a testek mozgása és az elektronika találkozásáról.

A KET oktatási projektjei a táncot megismerni vágyók minden korosztályának kínálnak programot: a DTIE - Dance Theatre in Education két előadása (a 20. alkalmat ünneplő Igaz történet alapján és az 50. előadást elérő Horda2) elsősorban általános- és középiskolás osztályokat szólít meg, hogy a tánc segítségével vonja be őket a darabba, és fogalmazzon meg velük és számukra releváns üzenetet a mozdulat nyelvén. A D.E.E.P. - Dance is for Everyone Education Project című programsorozatuk a megmozdulni vágyóknak kínál kreatív workshopokat, míg az IKF - Ifjú Koreográfusok Fóruma keretében az alkotóművészek új generációja kap lehetőséget, hogy a KET táncosaival együtt dolgozva mutatkozhassanak be a szakmának és a szélesebb közönségnek.

Forrás: Közép Európa Táncszínház

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr2511727991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása