7óra7

Színdarab a Facebookon – Kortárs Drámafesztivál, 6-7. nap

Színdarab a Facebookon – Kortárs Drámafesztivál, 6-7. nap

2016. 12. 07. | SoósAndrás

A Kortárs Drámafesztivál hatodik és hetedik napján kicsit megpihenhetünk, még színházba se kell mennünk, ha színházat akarunk látni.

Az idén 13. alkalommal megrendezett Kortárs Drámafesztivál eredeti célkitűzése jelentősen kibővült: az 1997-ben létrejött fesztivál kezdetekben a magyar kortárs dráma eredményeinek áttekintésére alakult, ez azóta már a teljes európai kortárs dráma figyelmére és a kortárs színház progresszív irányzatainak bemutatására bővült ki. Nem véletlen tehát, hogy idén a programsorozat fókuszában a fiatal színházcsinálók állnak.

A Kortárs Drámafesztiválon már több olyan kerekasztal-beszélgetésen részt vehettünk vagy majd részt vehetünk, amely a színészképzésről szól. A hatodik napon az Önképzők című beszélgetésen viszont azokat az alkotókat hallgathatjuk meg, akik nem vettek részt semmiféle színészképzésben, jelenleg mégis a kortárs színházi élet palettáját színesítik. Hol húzódik a határvonal az amatőr és a professzionális színház között? Hogyan lehet egy közösségből színházi társulatot kovácsolni? Miként lehet fenntartani egy társulat működését egy állandó intézmény nélkül?” A beszélgetésen részt vesz a FAQ társulat tagja, Tóvaj Ágnes, Szivák-Tóth Viktor a KB35 Inárcs csapatából, és Pap Gábor a Trainingspot Társulatból. A program 16 órakor kezdődik az Auróra Fesztiválklubban.

faq_ok.JPGBaradlay Viktor és Boros Ádám A hahagájban (fotó: Kállai-Tóth Anett)

A FAQ társulat a Kortárs Drámafesztivál hetedik napján több programon is képviseli magát. A FAQ-t még februárban, A hahagáj című Gerard Durell-adaptációjuk kapcsán magasztaltuk fel: Amit Árvai Péter rendező és a társulat erre a sztorira ráépített, az több, mint figyelemreméltó: a jelentősen megkurtított, sűrített regénycselekményből egy olyan pengeéles és ízes dialógusokra épülő darab született, ami néhol térdcsapkodósan szórakoztató, néhol állvakargatósan elgondolkodtató, néhol meg éppen megmosolyogtatóan bájos produkcióvá fejlődött, ahol a színészek nagyjából mindent megcsinálnak, amit egy kőszínházban elvárnánk tőlük.”

Az Auróra Fesztiválklubban 17 órakor kezdődik Keresztesi József Holtszezon című tragikomédiájának felolvasószínházi előadása, amiben a Béta Társulat mellett a FAQ is részt vesz. A darab még 2012-ben harmadik helyezést ért el az Örkény Színház drámapályázatán, később a Jelenkorban jelent meg. Egy dráma, ahol senkinek sincs igaza, vagy éppen mindenkinek az van, csak senki nem csinálja jól. Ezek a ’nem-igazságok’ aztán egymásnak feszülnek, hogy minden összeomoljon.” 19 órakor pedig a FAQ koncertjén bizonyosodhatunk meg arról, milyen sokoldalúan tehetséges ez a csapat.

Mi a dramaturg? Mi a feladata? Ahány dramaturg, annyi válasz fog születni, a legfrappánsabb talán a következő: „a dramaturg a rendező barátja”. A negyedéves színházi dramaturg-hallgató Gábor Sára és Varga Zsófia dramaturg workshopot fognak tartani, ahol egyebek mellett talán a fenti kérdésre is választ kapunk. A workshopon hozott és talált történeteken keresztül azt keressük: hol a színház a hétköznapokban, hogyan lehet egy történetet sűrítve, pontosan elmesélni a színpadon, mitől drámai egy helyzet? Merre lehet elindulni, ha hírből, szerelmes levélből vagy politikusi beszédből szeretnénk egy egész drámát felépíteni?” A program 13 órakor kezdődik az Auróra Fesztiválklubban.

tanktancw2.jpgA Dráma Online novemberi workshopján (forrás: Facebook)

A Dráma Online Társaság a közelmúltban alakult, alapítói Lakatos Dóra és Zewde Eszter, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős drámainstruktor-hallgatói. Első projektjük a Hamlet Online volt, ennek kapcsán készítettünk velük interjút májusban, a műfajhoz híven chaten: „A Hamlet Online egy Facebookon, valós időben játszódó, interaktív színdarab. Az oldalt kedvelő és a szereplőket követő érdeklődők megismerkedhetnek a Hamlet cselekményével, végigkövethetik a szereplők sorsát, reagálhatnak megnyilvánulásaikra, posztolhatnak az üzenőfalukra, és akár tanáccsal is elláthatják őket.” Legújabb „előadásuk” a Kortárs Drámafesztivál keretei között indul, Lénárd Róbert Tanktánc című drámáját dolgozzák fel a Hamlet Online-hoz hasonló módon. A projekt hangsúlyozottan épít a befogadói interakcióra, így ha bele szeretnénk szólni a történet alakulásába, bátran keressük fel a Tanktánc Facebook-oldalát.

Kapcsolódó

Félbehagyott történetek, lefordított történetek - Kortárs Drámafesztivál, Ötödik nap
A körön kívül maradni - Kortárs Drámafesztivál, negyedik nap

Fejhallgató és bekötött szemű néző – Kortárs Drámafesztivál, harmadik nap
Mai polihisztorok - Kortárs Drámafesztivál, második nap
Jézus slmam poetry hegyi beszéde - Kortárs Drámafesztivál, első nap

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr2812027015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása