7óra7

70 éves lenne Bujtor István

70 éves lenne Bujtor István

2013. 07. 06. | 7óra7

A Petőfi Színház egykori igazgatójára felesége mellett Kern András, Kossuth- és Jászai Mari- díjas, kiváló és érdemes művész, valamint Mészáros Géza, háromszoros magyar bajnok vitorlázó, versenyzőtárs emlékezett. A beszélgetést Varga Róbert újságíró vezette.

Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója jelen időben beszélt Bujtor Istvánról, mert mint mondta: még mindig közöttünk van, máig érződik hatása a teátrumban.

"Hihetetlen, hogy nem él, tegnap volt a születésnapja... szomorú vagyok" - válaszolta Bujtor Judit a kérdésre, hogyan készült a beszélgetésre. Első találkozásuk "indexen van" - mondta később nevetve, majd némi unszolásra elmesélte, hogy már gyerekkorukban is ismerték egymást, egy házban laktak, aztán évekkel később szerelmi kapcsolat szövődött közöttük, és 30 évig együtt éltek.

Borzasztó szórakoztató ember volt, nem lehetett unatkozni mellette. Amerre megfordult, mindenki szerette, és ő is szerette az embereket. Ajándék volt vele élni - ecsetelte Bujtor Judit.

Bujtor szerette a sportot, minden futball eredményt ismert, figyelemmel kísérte a teniszt, maga is teniszezett, és kettesben sokat szókirakóztak, amihez néha "békebírót" kellett hívni. "Ember volt, közhely nélkül" - mesélte Bujtor Judit. Hozzátette: férje tisztelte az időseket, főként a pályatársakat, a gyerekekkel pedig "tüneményesen" viselkedett.

Legendás humoráról Mészáros Géza több szórakoztató történettel emlékezett meg.

Kern András közös balatoni emlékeiket idézte fel. "Az egész északi part össze van bujtorozva" - jelentette ki, hogy érzékeltesse, számos helyen forgattak filmet, jártak vendéglátóhelyekre, írtak jeleneteket.

Remek művészbarát, jó kolléga volt - festette le Bujtor Istvánt. Mint mondta: a humorban is egymásra találtak, egy húron perdültek, ami a munkában is megmutatkozott.

"Jó fiú volt, melegszívű srác, számomra olyan, mintha osztálytársam lett volna. Hiányzott belőle az irigység, ami ritka a mi pályánkon" - hangsúlyozta a színész. "Sokáig fogunk rá emlékezni, titkát elvitte magával" - tette hozzá.

A veszprémi színház igazgatói posztjának elvállalását alaposan megfontolta. Mint özvegye megjegyezte, örült a döntésnek, mert Bujtor abban az időszakban éppen "nem volt jó passzban". A színházban viszont jó csapatot hozott össze, sikert ért el, "ebben is büszke lehettem rá" - mondta Bujtor Judit.

Oberfrank Pál, Kern András, Mészáros Géza és Bujtor Judit megkoszorúzzák Bujtor István emléktábláját születésének 70. évfordulója alkalmából a Veszprémi Petőfi Színház udvarán

Igazi nagy színész volt a magyar film aranykorában, ezt nem szabad elfelejteni - emlékeztetett Kern András. Míg Mészáros Géza azt emelte ki, hogy Bujtor sokoldalú és művelt "reneszánsz ember" volt.

"Ezek után látjátok, mit vesztettem" - zárta le a visszaemlékezést Bujtor Judit.

A pódiumbeszélgetés után a Petőfi Színház falánál megkoszorúzták Bujtor István emléktábláját.

A színművész emlékét vasárnap Tihanyban több rendezvénnyel idézték fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr348000699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása