7óra7

A gondolkodó ember harca - Caligula helytartója a Komáromi Jókai Színházban

A gondolkodó ember harca - Caligula helytartója a Komáromi Jókai Színházban

2013. 07. 06. | 7óra7

Caligula helytartója - Fabó Tibor, Papp Zoltán, Tóth Károly, Olasz István, Bernáth Tamás, Majorfalvi Bálint Horesnyi Balázs díszlettervező által álmodott díszletbe. A jelmezek Pilinyi Márta jelmeztervező tervei alapján készültek, az előadás dramaturgja Ari-nagy Barbara.

A szíriai helytartó szerepében Tóth Tibor, friss Jászai Mari-díjas színész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója látható. Ellenfele Barakiás, főpap alakítója Papp Zoltán Jászai Mari-díjas m. v. Budapestről. További szerepekben: Mokos Attila (Decius), Fabó Tibor Jászai Mari-díjas (Agrippa), Olasz István (Júdás), Szabó Viktor e. h. (Lucius), Tóth Károly e. h. (Probus), valamint Majorfalvi Bálint, Bernáth Tamás.

„Székely drámája annak az embernek a harcáról szól, aki mer gondolkodni. ― vallotta Béres Attila. – Ez a történet itt Komáromban hatványozottan igazabb történet, mint ha Magyarországon tűzi műsorára valamelyik színház. Mert Székely műve határon túl sokkal összetettebben, érzékenyebben, sokkal húsba vágóbban beszél a hatalom kiszolgálójának a helyzetéről, a hatalom és a humánum viszonyáról...“

Az elődás helyszíne nem egy korabeli (i.sz 39-44) palota, vagy tárgyalóterem – hanem egy katonai bázis. „Azért szeretem ezt a katonai világot az előadásban, mert ez van legközelebb ahhoz a rendhez, diktatúraszerűséghez, amit ez a világ képvisel. Egy katonaember egyszer eljut arra a szintre, hogy meghall dolgokat, utána eljut oda, hogy meghallotta, elgondolja, és ha átgondolta, tenni is akar valamit… És ez a gyötrődés eljuttatja oda, ahová reményeink szerint az előadás végére eljut...“ – mesélte a rendező.

>>> Caligula helytartója - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr698001023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása