7óra7

A közönség segítségét kéri a Pintér Béla és Társulata

A közönség segítségét kéri a Pintér Béla és Társulata

2013. 07. 06. | 7óra7

"2012 végére olyan katasztrofális anyagi helyzetbe került társulatunk, hogy kénytelenek vagyunk jegyárat emelni" - jelentette be ma reggel a Pintér Béla és Társulata. Mint közleményükben írják, az Emberi Erőforrások Minisztériuma az elmúlt két évben 64 százalékkal csökkentette a társulat támogatását. Leszögezik: nincs olyan területe a kultúrának vagy akár az oktatásnak, ahol ekkora megvonást hajtottak volna végre. A társulat 2012-es évre szóló pályázaton elnyert támogatásának 36 százalékát elvonták, és erre a pénzre a mai napig nincs aláírt szerződésük, így a csökkentett összeg kifizetése bizonytalan, ahogy a társulat létezése is.

Tündöklő középszer - jelenet az előadásból

"A mindenkori kultúrkoncepció feladata: a pontos értékítélet, az ország kulturális értékeinek, erőforrásainak felismerése, támogatása. Meggyőződésünk, hogy társulatunk lassan tizenöt éves munkája, a magyar színházi életben betöltött szerepe, súlya alapján kiérdemelte, hogy a mindenkori kormány kulturális értékként, mi több, hungarikumként kezelje. Azonban azt kell látnunk, hogy a jelenlegi kormány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, másképpen gondolkodik erről. Az évről évre drasztikusabbá váló megvonások, a miniszteri, államtitkári üzenet azt sugallja, hogy társulatunknak hosszú távon le kell mondania az állami támogatásról, az adófizetők pénzéből más színházak, más alkotók munkáját fogják támogatni. Társulatunk tizenöt éves fennállásához közeledve elmondhatjuk, hogy a szakmai elismerések száma mellett a legfontosabb mutató, amely egyértelműen visszajelzi számunkra, hogy jó úton járunk, hogy saját magunkkal szemben támasztott szigorú elvárásaink alapján készülő előadásainknak van, sőt egyre inkább van létjogosultsága, ez pedig a nézettség. Tizenöt év alatt tizennyolc előadást hoztunk létre, ebből tizenötöt tartunk repertoáron és havonta legalább tizenkét előadást játszunk. És ha anyagi körülményeink megengednék, a nézői érdeklődés és igény alapján, bizonyosan még egyszer ennyi előadást játszhatnánk – telt ház előtt! Ez a független színházak területén egyedülálló. Önnön művészi késztetésünk mellett ti vagytok azok, akik arra ösztönöztök minket, hogy ne hagyjuk abba, hogy mindenképp folytassuk a munkát" - írja a társulat.

A közlemény kitér arra, hogy amikor 2009-ben 70 millió forintos állami támogatásban részesültek, azonnal csökkentették jegyáraikat. "Most, amikor az állam elméletileg 20,8 millió forinttal támogat bennünket, kénytelenek vagyunk a jegyek árát 2.900 forintra emelni" - fogalmaznak.

Újdonságként bevezetik az úgynevezett "Pártolói Jegyet", amely 5.000 és 10.000 forintba kerül majd. Ennek fejében a pártolók névre szóló helyet kapnak majd a kiválasztott előadásokon.

"Társulatunk tizennyolcadik előadásának, A 42. hétnek a próbáiért a színészek nem kaptak fizetést. Hogy ez többé ne forduljon elő, civil összefogásra lesz szükségünk. A készülő előadásunk költségei megosztásának még nem találtuk ki a pontos formáját, de hamarosan erről is tájékoztatunk titeket" - írják.

"Hiszünk munkánk erejében, érezzük nézőink rendkívüli, megkülönböztetett szeretetét! Mi nem szeretnénk külföldre „menekülni”, nem szeretnénk csak külföldön játszani, és ezzel titeket elveszíteni! Egy olyan korban, amikor a legjobb művészszínházak is nézőhiánnyal küzdenek. Tudjuk, hogy nektek igen nagy örömet nyújtanak előadásaink, számunkra pedig kimondhatatlan öröm minden este nektek játszani. Reméljük, eljön az idő, amikor az adófizetők adóforintjai ismét eljutnak hozzánk is és mi ismét csökkenthetjük jegyárainkat. Addig is bízunk megértésetekben és számítunk rátok a jövőben is!" - zárja közleményét a Pintér Béla és Társulata.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr267999459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása