7óra7

A Nemzeti Színház jelentkezik a Magyar Teátrumi Társaságba

A Nemzeti Színház jelentkezik a Magyar Teátrumi Társaságba

2013. 07. 06. | 7óra7

A Nemzeti Színház leendő igazgatója közölte azt is, hogy a színházművészeti bizottság elnöki posztjáról visszalép, a teátrumi társaságban betöltött elnöki tisztségéről a további döntések a szervezet legközelebbi, tisztújító közgyűlésén születnek meg.

Vidnyánszky Attila

Az MTT tizenegyedik közgyűlésén felszólalt L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, aki a szakmai rendezvényen hangsúlyozta: a terület finanszírozásához stabil költségvetési hátteret sikerül biztosítani, a független színházi csoportok körüli – nem politikai okokból – keletkezett problémákat is sikerült megoldani. L. Simon László rámutatott arra is, hogy az állami támogatás az önkormányzati fenntartású intézmények esetében nominálisan nőtt.

A kulturális bizottság elnöke elmondta, hogy a még január közepén felvetett javaslatára - hogy az állami, illetve önkormányzati fenntartású kulturális intézmények vezetőinek személyéről a fenntartó pályázat nélkül is dönthessen - a jogszabálytervezet már elkészült, s képviselőként hamarosan megküldi véleményezésre a szakmai szervezeteknek. Az MTI-nek elmondta, ezek véleményétől függ, javaslatát a parlament elé terjeszti-e.

L. Simon László felvetette, hogy meg kellene vizsgálni annak a lehetőségét, hogy épületfelújítás céljára a színházak egyedi kormánydöntéssel a törvényi limitnél nagyobb összegű társaságiadó-felajánlást (TAO) is befogadhassanak.

Vidnyánszky Attila, a teátrumi társaság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a társaságiadó-felajánlások rendszere révén majdnem kétszer akkora támogatáshoz jutottak a függetlenek, mint 2008-ban. Mint fogalmazott, a társaságiadó-felajánlások rendszerének támogatási elvével nem ért egyet, mert szerinte így az állami pénz kontrollálhatatlanul folyik szét. Ugyanakkor rámutatott: jelenleg a működéshez a TAO-támogatások nélkülözhetetlenek.

Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára az MTI-nek elmondta: az MTT munkacsoportotot állított fel, amelynek feladata, hogy június végéig kidolgozza a TAO-támogatások új rendszerét, amely révén elkerülhetővé válnak az eddig tapasztalt visszaélések.

A szakmai tanácskozáson a Pécsi Országos Színházi Találkozóval (POSZT) kapcsolatban Vasvári Csaba alelnök hangsúlyozta, hogy szeretnék erősíteni az MTT jelenlétét a fesztiválon, s érvényesíteni érdekeit. Vidnyánszky Attila felvetette annak lehetőségét, hogy megjelenhessen egy-egy nagyobb produkció is versenyen kívül a találkozón.

Szabó László hozzászólásában kiemelte: a szervezet fontosnak tartja a roma előadók képzését, s egy új program elindítását, amelyekben fontos szerepet kaphat Nyári Oszkár kaposvári színész, a Karaván Művészeti Alapítvány vezetője, valamint Gergely László (Cervinus Teátrum) a nemzetiségi színházak részéről.

A szakmai megbeszélésen a szervezet vezetése egyúttal arra biztatott mindenkit, hogy közös produkciók révén valódi együttműködés jöjjön létre a színházak és a társulatok között.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr547998559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása