7óra7

A zenei géniusz leszáll egy számára eddig ismeretlen térbe – Lisztmánia Pécsett

A zenei géniusz leszáll egy számára eddig ismeretlen térbe – Lisztmánia Pécsett

2013. 07. 06. | 7óra7

Pécsi Nemzeti Színház Az est első részeként Az iszonyat balladája kerül bemutatásra. Eck Imre 1960-ban készült, első koreográfiája különleges, emblematikus szerepet tölt be a Pécsi Balett történetében: ez az egyetlen olyan produkció, mely évtizedek óta repertoáron van, hiszen minden jubileum alkalmából felújításra került. Nem véletlenül, hiszen a balett témája kortalan, napjainkban pedig különösen aktuális. Vezérmotívuma a hit, hogy bármilyen körülmények között is, az embernek ki kell állnia eszméiért, akár a halál árán is. Eck Imre koreográfiája Szokolay Sándor kompozíciójára döbbenetesen él és hat ma is.

Az est címadó koreográfiáját Zachár Loránd, nemzetközileg elismert alkotó készítette. Zachár Loránd Lisztmánia című előadása egy különös világot tár elénk, melynek első helyszíne a képzelet világa, egy felhők közötti angyali lét, ahonnan az elismert művész, a körülrajongott zenei géniusz leszáll egy számára eddig ismeretlen térbe. Az alkotó Liszt Ference a mi mai világunkba csöppen, ahol egy celeb megelőzheti a saját helyén csodált, bálványozott zeneszerzőt. Merkantilista szemléletű, értékválságos századunkban komikusan botladozó főhősünket, művészetét az emberek nem értik, nem becsülik. A korában "szupersztár" Liszt értetlenül csetlik-botlik a számára ismeretlen, a néző számára rendkívül humoros helyzetekben. Végül, - mint valódi életében többször is - megtalálja párját, akivel talán képes eltájékozódni a XXI. század médiacentrikus, zegzugos útves ztőiben.

A két egyfelvonásos találkozási pontja lehet az értékválság, az értékvesztés által kiváltott frusztráció és ugyanakkor az örök emberi és erkölcsi értékekbe vetett hit és a remény mindenek felett. Mindkét balett erős, sajátos és felismerhetően karakterisztikus formanyelvet használ. Eck Imre minden részletre kiterjedő precizitása és Zachár Loránd plasztikus és lendületes finomsága minden érzékszálunkat igénybe vevő emocionális estét ígérnek.

Zachár Loránd, a holland Rotterdam Dance Works egykori táncművésze, a Rotterdami Táncakadémia vendégtanára és koreográfusa, jelenleg szabadúszó művész karrierjét Hollandiában, a modern balett európai fellegvárában alapozta meg és építette hosszú évekig. Különleges művészi látásmódja és mozgásvilága egészen egyedivé teszi koreográfiáit. A Lisztmánia a második koreográfiája a Pécsi Balett számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr758000955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása