7óra7

Amikor még itt voltak az oroszok – Doctor Herz Kecskeméten

Amikor még itt voltak az oroszok – Doctor Herz Kecskeméten

2013. 07. 06. | 7óra7

Kecskeméti Katona József Színház A darab próbáján részt vett Tolcsvay László, aki a musical születéséről és érdekességeiről az MTI-nek elmondta: barátja, Müller Péter egy negyedszázaddal ezelőtt meghívta Leányfalura, ahol felolvasta neki a lélekről szóló mesét, amelytől el volt ragadtatva. Kiderült, hogy azért hívta meg barátja, mert Ádám Ottó, a Madách Színház akkori igazgatója szeretett volna a Macskák sikere után egy magyar musicalt bemutatni. Tolcsvay László örömmel vállalta a felkérést, mert megragadta a történet és a lehetőség. Bródy János is csatlakozott hozzájuk.

A zeneszerző nem számított arra, hogy a darab akkora sikerszériát fog befutni: tíz évig ment a Madách Színházban, több mint 300 előadást ért meg, közben 1991-ben bemutatták Angliában is.

Egy magyar barátom rábeszélésére egy angol rendező eljött Magyarországra, megnézte a darabot, tetszett neki és azután bemutatták Manchesterben, ahol szintén nagy sikere volt - mondta a magyar zenei élet meghatározó egyénisége.

Tolcsvay László hangsúlyozta: a darab próbáján kiderült számára, hogy nem veszített semmit az aktualitásából.

A kecskeméti bemutató újdonsága lesz, hogy az ősbemutatóhoz képest olyan dal is elhangzik, amelyet Tolcsvay László a szigetországbeli bemutatóhoz írt, mert az angol rendező elképzeléseihez további dalokat kellett írnia.

Amit a kecskeméti előadáson Dunai Tamás Mezzabottaként énekel, azt én Angliában írtam - tette hozzá.

Tolcsvay László szerint, nagyon érdekes volt 1988-ban, amikor még itt voltak az oroszok, megírni ezt a darabot, és végigélni a darab Madách színházi sikerszériáját, miközben megváltozott az egész ország, az egész világ körülöttünk.

A darabban meseszerűnek tűnő, mégis igazságok hangzanak el, amelyek pontosan ugyanolyan fontosak ma is, mint 1988-ban - fogalmazott a zeneszerző.

Tolcsvay László hitvallása szerint a művészet örökérvényű kell hogy legyen, különben nem érdemes csinálni pusztán a szórakoztatásért, csupán csak azért, hogy jól érezzük magunkat.

Azért érdemes csinálni, amiben a címszereplő hisz: abban, hogy megteremtett magának egy világot, és azt nem hagyja, abban hisz és tudja, hogy minden a lelkünkben történik, és a világ attól olyan amilyen, hogy mi emberek olyanná csináljuk - fogalmazott.

Az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző szerint egy musicalnek is kell erkölcsi kérdéseket feszegetni, akkor is, ha sokan azt vallják, hogy ez nem így van.

A Tolcsvay László-Müller Péter-Bródy János szerzőtrió musicaljét 1988-ban mutatták be a Madách Színházban. A mostani előadás érdekessége, hogy rendezője, Szerednyey Béla az ősbemutatón Olivert alakította; ebben a szerepben most Sirkó Lászlót irányíthatja. Csombor Teréz a Muttert, Dunai Tamás - aki a nevezetes Madách színházi előadás címszereplője volt - most az apóst személyesíti meg. Kecskeméten Doctor Herz szerepét Szemenyei János alakítja. A kecskeméti színház direktora Cseke Péter is játszott a Madách Színházban tíz éven keresztül futó darabban, Strasszer ezredes szerepét alakította.

A musicalt november 16-án mutatják be a kecskeméti Katona József Színház nagyszínpadán.

>>> Doctor Herz - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr767999615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása