7óra7

Átadták a Domján Edit-díjat

Átadták a Domján Edit-díjat

2013. 07. 06. | 7óra7

Domján Edit 2012. december 25-én lenne 80 éves. Születésének kerek évfordulója alkalmából az idén három színművésznőnek ítélték oda a Domján Edit-díjat.

Csonka Szilvia, Trokán Nóra

A kitüntetéseket Szakonyi Károly író, a Domján Edit Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át a Madách Színház Tolnay Szalonjában. Szakonyi Károly felidézte a színésznő alakításait, köztük első drámája, az Életem, Zsóka címszerepét, a Koldusopera Pollyját és Az üvegcipő Irmáját. Kiemelte: Domján Edit maga volt a megtestesült nőiesség, elkápráztató volt - a szerepeiben is.

Mint emlékezett: amikor kijelentette, hogy 40 évnél tovább nem akar élni, akkor ezt senki nem vette komolyan, ő azonban igen. "Azt hiszem, az öregségtől akart elszökni" - mondta, hozzáfűzve: úgy gondolta, hogy maradjon meg emlékezetünkben fiatalon.

Boldogtalanok - Trokán Nóra, Kőszegi Ákos

Emlékét a Domján Edit Alapítvány őrzi, amely évről évre adja át egy-egy vidéken játszó fiatal színésznőnek a Domján Edit-díjat. Az idei díjazott Trokán Nóra, a kecskeméti Katona József Színház, Mészáros Sára, a kaposvári Csiky Gergely Színház és Csonka Szilvia, a szombathelyi Weöres Sándor színház tagja.

Rák Jóska, dán királyfi - Csonka Szilvia

A díjátadással egy időben a Tolnay Szalonban Domján Edit fotókiállítás nyílt, amely január 20-ig látogatható. A kiállítást megnyitó Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója elmondta: 1972-ben szerződött a Madách Színházhoz, és az év karácsonyán hunyt el Domján Edit, ennek ellenére közelről ismerte a színésznőt.

Felidézte a színésznő varázslatos és ellentmondásos lényét, amely maga volt a nyitottság, a vidámság, miközben valami különös titkot őrzött magában.

Szólt arról, hogy Domján Edit szabadon és bátran élt. Mintha a női princípiumnak ő volna a megtestesítője, kedvesség, nyitottság, gyengédség és erotika jellemezte, maga volt a derű, nevetése varázslatos volt. "Az volt a benyomásunk, hogy ő úgy él, ahogy szeretne" - mondta.

A Domján Edit Alapítvány a tehetséges fiatal vidéken játszó színésznők művészetének elismerésére hozta létre a díjat, amelyet évente egyszer adnak át Domján Edit születésnapjához kötődően. A díj odaítéléséről a vidéki színházak javaslatai alapján dönt a kuratórium.

A selyemcipő - Ötvös András, Mészáros Sára

Mészáros Sárának, aki közeli bemutatója miatt nem lehetett jelen a díjátadón, pénteken adja át a díjat Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára Kaposváron.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr857999363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása