7óra7

Átadták a Lábán Rudolf-díjakat

Átadták a Lábán Rudolf-díjakat

2013. 07. 06. | 7óra7

Voks A nyolc nominált alkotás közül a szakmai kuratórium döntése alapján Árvai György Végtelenbe zárva és Szabó Réka Voks című rendezése (kritikánk itt érdemelte ki a 2012-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat - közölte a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház az MTI-vel.

Az elismerést az alkotók szerdán délelőtt vették át a Tranzit Art Caféban tartott ünnepélyes díjátadón. A Lábán Rudolf-díjjal járó szobrot és emlékplakettet Kováts Adél színművész és Orlai Tibor producer adta át a díjazottaknak.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére 2005 őszén alapította a szakmai díjat. A 20. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról elnevezett elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit.

A zsűri a 2012-es év során Magyarországon bemutatott táncelőadásokat tekintette meg, majd a tagok megnevezték azt a nyolc produkciót, amelyet méltónak tartanak a Lábán Rudolf-díj elnyerésére. A kritikusokból és szakújságírókból álló testület közvetlenül a díj átadása előtt titkos szavazással döntött arról, melyik két produkció alkotója kapja meg az elismerést.

A zsűri tagja volt Artner Szilvia Sisso újságíró, Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus, Halász Tamás kritikus, muzeológus, Koren Zsolt újságíró, Králl Csaba, Kutszegi Csaba és Péter Márta tánckritikus, Rényi András esztéta és Százados László művészettörténész.

A díj nomináltja volt a két nyertes alkotás mellett 2013-ban a Hodworks Ahogy azt az apám elképzelte a Frenák Pál Társulat Hymen az Artus Stúdió 100 ölelés a Színház- és Filmművészeti Egyetem Toldi a Gergye Krisztián Társulat Trilógia maraton II/1-2-3. Második trilógia: Folyamatos jelen illetve a Budapest Tánciskola Útszeretők című produkciója.

A 2012-es év legjobbnak ítélt táncműveinek listáját a kuratórium a díj Facebook oldalán cím hozta nyilvánosságra, a laudációk szintén az oldalon olvashatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr377998435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása