7óra7

Az NKA meghatározó pontja lett a kulturális életnek

Az NKA meghatározó pontja lett a kulturális életnek

2013. 07. 06. | 7óra7

Krucsainé Herter Anikó az évforduló kapcsán indított NKA-előadássorozat első, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) keretében szervezett állomásán azt mondta: az alap létrehozása 1993-ban egyedi megoldással történt, mert a bevételét nem állami támogatásból, hanem a kulturális járulékokból szerezte. Felidézte: ma a költségvetésük forrását az ötös lottó játékadójának 90 százaléka és a kulturális adó jelenti.

A főigazgató rámutatott, hogy a nemzeti és az egyetemes értékek létrehozásának, megőrzésének, valamint hazai és határon túli terjesztésének támogatását segítő, jelenleg 112 embert foglalkoztató szervezet az elmúlt két évtizedben 112 ezer nyertes pályázó között 111 milliárd forintot osztott szét.

Idén erre a célra mintegy 9 milliárd forint van, a pénz 70 százalékának felhasználásáról már döntöttek az alap kollégiumai - jegyezte meg.

Krucsainé Herter Anikó példaként hozta fel, hogy az NKA eddigi működése alatt olyan projektek beindításához és kezdeti működéséhez járult hozzá, mint az írók műveinek digitalizálását végző Digitális Akadémia program vagy a Sziget fesztivál.

Ma már azt látjuk, hogy a kulturális ágazat szereplői nagyon számítanak a pályázatainkra, az NKA biztos pont a számukra. A gyakorlat pedig azt mutatja, ha az alaptól támogatást kapnak, könnyebben nyernek el más külső forrásokat terveik megvalósításához - tette hozzá.

Krucsainé Herter Anikó az NKA jövőjével kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy a szervezet bevételei 2014-ben növekedni fognak, de ha nem, legalább stagnálnak, csökkenéssel semmiképpen nem számolnak.

Az NKA a fennállása 20. évfordulója alkalmából több előadást, valamint októberben egy nemzetközi konferenciát is szervez.

Az előadásokon a kulturális ágazat szereplői kapnak tájékoztatást az alap két évtizedes munkájáról, eredményeiről és az aktuális pályázatokról. A nemzetközi konferenciára az Európai Unió tagállamainak kultúrfinanszírozással foglalkozó vezetőit hívják meg, hogy megismerjék a különböző országok finanszírozási gyakorlatait.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr887998245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása