7óra7

Báthory Erzsébet musical-operával nyit a Kolozsvári Magyar Opera

Báthory Erzsébet musical-operával nyit a Kolozsvári Magyar Opera

2013. 07. 06. | 7óra7

Báthory Erzsébet A Báthory Erzsébethez hasonló komplexitású előadást még nem láthatott az erdélyi magyar közönség - mondta el Szép Gyula, az operaház igazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón.

Az előadás a nyár folyamán készült el a budapesti Szabad Tér Színházzal együttműködve. A júliusi margitszigeti bemutatón a főszerepekben magyarországi előadóművészek léptek fel, a szombati bemutatón azonban már a Kolozsvári Magyar Opera művészei állnak a közönség elé (kritikánk itt Szomor György, Pejtsik Péter és Miklós Tibor műve Bagó Bertalan rendezésében, Novák Péter koreográfiájával kerül színre, a zenekart Kulcsár Szabolcs dirigálja.

Az operaház igazgatója elmondta, hogy a 2012-2013-as évadnak egyelőre csak az első felét sikerült megtervezni. Az évad második felének a műsorai aszerint alakulnak majd, hogy sikerül-e eljutni azokra a magyarországi fesztiválokra, amelyeknek szervezőivel jelenleg tárgyalásokat folytatnak.

Biztosnak az látszik, hogy decemberben a Székely fonó bemutatásával ünneplik Kodály Zoltán születésének a 130. évfordulóját, egyben a kolozsvári magyar színjátszás, és ezen belül a zenés színjátszás 220. évfordulóját is.

Az opera a száz éve született Örkény Istvánra is emlékezni kíván. Az évfordulóra Demény Attila, az opera főrendezője két egyfelvonásos Örkény-művet zenésített meg. Ezeket egy irodalmi műsor keretében mutatják be, amellyel Budapesten az Örkény Színházban is fellépnek. Az évad első felét a hagyományosnak számító vidám szilveszteri műsor zárja.

Szép Gyula elmondta, hogy az évad második felét a tervezett kiszállások alakítják majd. Budapestre a Művészetek Palotájába hívták a társulatot, ahol Giuseppe Verdinek a 2010/2011-es évadban bemutatott Attila című operájával terveznek két előadást, az Operettszínházba pedig Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjét vinnék el, amelyet az elmúlt évadban mutattak be Kolozsváron. Tárgyalásokat folytatnak a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezőivel, és várják a Miskolci Operafesztivál meghívását is.

Ha a tervezett magyarországi vendégjátékokat nem sikerül megszervezni, Rossini Ory grófjával és egy gyermekeknek szánt musicallal lepik meg a kolozsvári közönséget. Szép Gyula elmondta, arra készülnek, hogy a Báthory Erzsébettel sokszor állhatnak majd a közönség elé.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr227999999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása