7óra7

Beismerte a Bolsoj művészeti igazgatója elleni támadást a színház egy ünnepelt szólótáncosa

Beismerte a Bolsoj művészeti igazgatója elleni támadást a színház egy ünnepelt szólótáncosa

2013. 07. 06. | 7óra7

Szergej Filin "Én szerveztem a támadást, de nem olyan mértékben, mint ahogy az megtörtént" - mondta a 29 éves táncos, akinek beismerése a Ria Novosztyi orosz hírügynökség honlapján közzétett felvételen hallható. Dmitricsenko állítólag csak azt kérte, hogy ijesszenek rá Filinre, esetleg alaposan verjék meg a balettigazgatót - tudta meg a lifenews.ru hírportál a nyomozóhatóságtól.

Szerda reggelre beismerő vallomást tett a nem mindennapi bűnügy mind a három, előző nap őrizetbe vett gyanúsítottja, a felbujtó szólótáncoson kívül a támadás végrehajtója, a büntetett előéletű Jurij Zaruckij és a merénylőt a támadás helyszínére szállító Andrej Pilatov sofőr is.

A fővárosi rendőrségi szóvivő úgy fogalmazott, hogy a támadás indítéka a Pavel Dmitricsenko és Szergej Filin közötti "személyes ellenséges viszony" volt, amely összefüggött a Nagyszínház társulati tagjainak munkájával. A teátrum szóvivője közölte, hogy nem tudtak a szólótáncos és a balettigazgató közötti ellentétekről.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a támadást alaposan előkészítették: Dmitricsenko nemcsak felbujtója volt a merényletnek, hanem annak szervezésében is aktívan részt vett.

A szólótáncos és feltételezett bűntársai kifigyelték, mikor jár haza Szergej Filin, és az egymással való kapcsolattartásra olyan mobiltelefonokat használtak, amelyek más neveken voltak nyilvántartásban. A savas támadás elkövetőjét is a támadást szervező Dmitricsenko értesítette arról, hogy a balettigazgató hazaindult.

A nyomozók azonban minden egyes mobiltelefon-hívást ellenőriztek, amelyet a támadás napján a balettigazgató lakása környékén kezdeményeztek, így találtak rá a gyanúsítottakra.

A támadást a rendőrök adatai szerint Jurij Zaruckij követte el, aki egy autósüzletben vásárolt akkumulátorsavat, de hogy az még erősebb hatást fejtsen ki, kipárologtatta belőle az oxigént.

A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint a Hattyúk tavának gonosza és a Rettegett Iván szerepéből ismert Dmitricsenko élettársa, Anzselina Voroncova - ugyancsak a Bolsoj szólótáncosa - miatt keveredett konfliktusba a balett-társulat 42 éves művészeti igazgatójával. Az orosz média értesülése szerint a támadás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy Filin megtagadta a Hattyúk tavának álomszerepét Voroncovától.

Az Interfax szerint a gyanúsítottakat 12 évig terjedő börtön fenyegeti. A Nagyszínház pedig közölte, hogy Pavel Dmitricsenko már nem táncolhat jövő szombaton a Csipkerózsika című balettben.

Szergej Filint, a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatóját január 17-én egy maszkos támadó késő este kénsavval fröcskölte le lakása előtt. A 42 éves egykor világhírű balett-táncos harmadfokú égési sérüléseket szenvedett arcán, és a látása is veszélybe került.

A balettigazgató jelenleg Németországban rehabilitációs kezelésen vesz részt. Orvosai szerint valószínűleg visszanyeri annyira látását, hogy ismét elláthatja majd feladatait.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr87998965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása