7óra7

Budapesten a Bányavirág

Budapesten a Bányavirág

2013. 07. 06. | 7óra7

Székely Csaba Bányavirágja elnyerte a 2011-es POSZT-on zajló Nyílt Fórum Vilmos-díját Ugyanebben az évben a szerző megkapta a Szép Ernő jutalmat mint legígéretesebb pályakezdő.

Székely Csaba

Mitől ilyen meggyőző a Bányavirág című darab? Vagy talán komédia? Lehet-e komédiát írni arról, ha egy erdélyi kis faluban bezárják a bányát, és a férfiak többsége az alkoholizmusba és az öngyilkosságba menekül? Székely Csaba tudja ezt a titkot. Csehovtól, McDonagh-tól, Tamási Árontól tanult. Hősei ismerőseink, helyzeteit szinte magunk is megéltük. Viszonzatlan szerelem, önpusztítás látható a színpadon, és közben a nézők fennhangon nevetnek. Ezt csak a legjobb drámaíróink tudják.
Ez az ötszereplős darab egy trilógia első része. Mindhárom rész cselekménye ugyanazon a bányásztelepülésen játszódik, ám más és más problémák kerülnek előtérbe. A Pinceszínház tervezi, hogy a második és a harmadik részt is színpadra állítja a következő évadokban.
„A darab úgy került a kezembe, hogy egy színházi dramaturg, ismerve a groteszk és a mai magyar színpadi szerzők iránti elkötelezettségemet, megmutatta nekem.  Úgy éreztem és érzem, hogy ez egy tipikusan közép-európai gondolkodás. Vagyis a legsötétebb tragédiákban is felfedezni a komikus elemeket. Ez vitt arra az elhatározásra, hogy színpadra állítsam ennek az erdélyi fiatalembernek ezt a művét” – mondja Csizmadia Tibor rendező.
Székely Csaba 1981-ben született Marosvásárhelyen, azóta is Erdélyben él. 2009-ben a BBC World Service és a British Council nemzetközi World Drama című rádiójáték-pályázat nyertese. Do You Like Banana, Comrades? című művével a legjobb európai drámáért járó díjat nyerte el. 2011 decemberében a Látó szépirodalmi folyóirat nívódíját kapta meg. Jelenleg a manno.ro portál szerkesztője, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanársegédje.

A Bányavirág egy workshop keretén belül született, és ez alkalomból a Dupblat társulat színre vitte a dráma rövidített verzióját. Majd 2011. szeptember 15-én a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata közösen mutatta be immár a teljes darabot. Az előadás a IX. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon a legjobb előadás és a közönségzsűri díját hozta el, illetve a legjobb férfialakítás díja Bányai Kelemen Barnához került a Bányavirágban nyújtott alakításáért. A marosvásárhelyi előadás egyébként február 18-án a budapesti Nemzeti Színházban vendégszerepel.

A Pinceszínház előadásában Kaszás Gergő, Széles László, Bozó Andrea, Tóth József és Vándor Éva játszik. A díszletet és a jelmezt Cziegler Balázs tervezi, a dramaturg Sirokay Bori.

>>> A Pinceszínház a 7óra7-en

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr188001453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása