7óra7

Cigánytábor az égbe megy – bemutató Kaposváron

Cigánytábor az égbe megy – bemutató Kaposváron

2013. 07. 06. | 7óra7

Csiky Gergely Színház, Kaposvár A színházi évad végéig még hússzor előadni tervezett zenés ballada, amelyben a Söndörgő végig élőben játszik autentikus cigányzenét, a szabadságról és az emberi kötelékekről regél, ami nem létezhet igazi muzsika nélkül. Gorkij novellájából a Moszkvai Cigány Színház készített először előadást, majd 1975-ben egy azóta legendássá vált film dolgozta fel a témát - mondta Hornung Gábor, a Csiky Gergely Színház sajtóreferense szerdán az MTI-nek.

A mese két független, szabad ember - Lojko Zobar (Sarádi Zsolt alakítja), a híres lótolvaj, valamint a boszorkányosan szép cigánylány, Rada (Czene Zsófia) - szerelmének és harcának története, amely ezúttal Szőcs Artur rendező átiratában született meg. Az előadásban a zene nemcsak aláfestésként szolgál, hanem szerves része, fontos szereplője a színpadi eseményeknek. A zene elválaszthatatlan a tánctól, ehhez az előadás koreográfusa, Ifj. Zsuráfszky Zoltán irányítja a Somogy Táncegyüttes tagjaival kiegészült kaposvári társulatot.

Szőcs Arturt ifjú kora ellenére számos rangos előadás rendezőjeként tartja számon a szakma. Mint elmondta, régi vágya volt megrendezni ezt a balladisztikus, szenvedélyes történetet, gyerekkorában ugyanis volt egy oláh cigány barátja, akivel nagyon sokat járt menyegzőkre, temetésekre, így beleláthatott egy közösség életébe, kultúrájába és ünnepeibe, megismerve a lüktető, energikus zenéjüket is.

A rendező hívta közös munkára a Söndörgő együttest, amelynek vezetője, Eredics Áron úgy látja, egy színházi előadásban zenélni másfajta munka, mint koncerteken játszani. Hozzátette: érdekes, új hangzás született a színház társulatával végzett közös munkában. Az együttes a délszláv zenei világból merít, azokat a zenei hagyományokat kiemelve, amelyek főként a cigány muzsikusok sajátjai. A Söndörgő az egyik legfrissebb, leglendületesebb zenét játszó zenekar a hazai világzenei palettán, tagjai, részben családi indíttatásból szorosan kötődnek és vonzódnak a délszláv népzenéhez.

A Cigánytábor az égbe megy főbb szerepeiben Sarádi Zsolt vendégművész és Czene Zsófia mellett Kőrösi András, Gyuricza István, Német Mónika, Szula László és Tóth Nóra játszik. A színház tervei szerint az évadban Kaposvárott játszott alkalmak után nyári vendégjátékra is utazik az előadás.

>>> Cigánytábor az égbe megy - színlap, szereposztás, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr777999131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása