7óra7

Egy nagyon magyar ír történet – Vaknyugat: Alföldi és Gothár az Átriumban

Egy nagyon magyar ír történet – Vaknyugat: Alföldi és Gothár az Átriumban

2013. 07. 06. | 7óra7

A Vaknyugat két testvér folyamatos háborújának története, akik egyébként egy fedél alatt élnek egy Írország legszélén fekvő falu határában, távol mindentől. Egymásra vannak szorulva, ám a mindennapjaikat az egymás elleni harc tölti ki. Kivéve persze, ha horogra akad egy ellenség a külvilágból, a faluból, meg persze, ha az érdekeik éppen úgy kívánják. Az önértékelési és alkoholproblémákkal küzdő helyi pap, Welsh atya megpróbálja kibékíteni a két testvért – ami lehetetlen küldetésnek tűnik.

A Welsh atyát alakító Alföldi Róbert, mint mondja, eddig nem nagyon kedvelte az ír szerző munkáit. „Hátha megszeretem McDonagh-t. Az emberek miatt vállaltam el: a fiatalok miatt, akikkel még nem dolgoztam, illetve Gothár Péter miatt – akivel meg már dolgoztam, és ezért. Nem tudnám megmondani pontosan, milyen ez a Welsh atya. Talán ő maga sem tudja. Egy olyan közegben létezik, amiben semmi sem stimmel számára, és azt hiszem, képtelen bármit is megoldani az életében. Ez – minthogy egy papról beszélünk – finoman szólva némi elkeseredéssel tölti el. Welsh kereső és nem találó ember.”

Vaknyugat - fotók a próbáról

Az előadás létrehozásának ötletét egy egyetemi vizsgaelőadás adta. Két évvel ezelőtt mutatták be az Ódry Színpadon a McDonagh-gyakorlatok című előadást, Gothár Péter rendezésében, amelyben az általa korábban a Radnóti Színházban rendezett A kripli és a Pesti Színházban bemutatott Vaknyugat néhány jelenetét készítették el új értelmezésben a hallgatók. A jelenlegi előadás az akkori nagy sikert aratott vizsgamunka kidolgozása teljes értékű előadássá. Az alkotók úgy érzik: a Vaknyugat olyan darab, amelynek elég fontos és érzékeny áthallása van a mai magyar valóságra, a közéletre és a mindennapokra, az egymástól végletesen elszakadt magyar társadalomra – szókimondó, egyben végtelenül szórakoztató tragikomédia, amelyben a klasszikus bohózati helyzetektől a groteszk fekete humorig a komikum minden szintje előfordul, mégis minden eleme valóságos: a hiány, a taktikázás, a mindenen túlmutató legyőzni vágyás, a reménytelen megoldáskeresés, a harc és a béke, a bűn és a megbocsátás.

Vaknyugat - trailer

Gothár Péter fogalmazásában: „A Vaknyugat szereplőinek sorsa átélhető, magyar történet akkor is, ha az ő életük más országban alakult drámává. McDonagh elszigetelődött emberekről szóló, ironikus jellem-formái a magyar színházi választékban hiánypótló darabok. Fontos, hogy valami tovább épül ezzel az előadással. Olyan színészekkel is dolgozhatok, akikkel közös munkánk még az iskolában kezdődött, a folytatás lehetősége inspirál engem. Egy mai, vaknyugati színház-alakulásban részt venni szintén elég inspiratív. ”

Mészáros Piroska, Ficza István, Rétfalvi Tamás a Vaknyugat próbáján

A Connor testvéreket Ficza István és Rétfalvi Tamás alakítja. Mészáros Piroska a falu egyetlen vonzó és fiatal hölgyét, Kicsilányt játssza az előadásban, amely a feladatát színházi katalizátorként leíró vállalkozás, a párbeszéd és kommunikáció létrejöttére irányuló kulturális projektekben, fiatal, illetve tapasztalt alkotók együttműködésében gondolkodó Kultúrbrigád produkciójában készül. (A 7óra7 kiadója ugyancsak a Kultúrbrigád.)

A Vaknyugat bemutatója az újonnan megnyitott Margit körúti Átrium Film-Színházban (régi Május 1. mozi), annak első saját produkciójaként kerül színre. A premier – amelyre már minden jegy elkelt – 2012. december 30-án este 8 órakor lesz. Januárban három alkalommal: 6-án, 13-án és 20-án látható a produkció.

>>> Vaknyugat - internetes jegyvásárlás >>> Vaknyugat - színlap, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr557999393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása