7óra7

Egy viharos válás története – Sediánszky Nóra A Rózsák háborújáról

Egy viharos válás története – Sediánszky Nóra A Rózsák háborújáról

2013. 07. 06. | 7óra7

Ahogy az alkotók írják: "Warren Adler vérbő fekete komédiája egy tizenhét éves kapcsolat felbomlásának, egy otthon, egy élet, egy álom széthullásának hiteles, olykor harsány, olykor hátborzongató, olykor meghökkentő, de végig nagyon emberi története." A magyar közönség Danny DeVito 1989-es filmjéből ismerheti a sztorit, amelynek főszerepeit Kathleen Turner és Michael Douglas játszották.

Sediánszky Nóra rendező: Két sűrű egyéniség

► Számos előadásból ismerünk dramaturgként, fordítóként, íróként, átdolgozóként. Miért döntesz az utóbbi időben egyre gyakrabban a rendezés mellett?

*Sediánszky Nóra (SN):* A színház engem elsősorban mindig a maga teljességében érdekelt, minden szegmensét, minden - ha lehet így mondani - pórusát nagyon szeretem, és valóban, az elmúlt években a színészi munkán és a tervezésen kívül - sajnos, egyelőre egyikre sem látok különösebb tehetséget magamban - majdnem mindent kipróbáltam kipróbáltam már, amit lehetett, fő profilomon, a dramaturgi tevékenységen kívül. Bár még mindig nem tartom - nem is tarthatom - rendezőnek magam, két munka után, és egy harmadik küszöbén, inkább úgy mondanám, olyan színházi ember vagyok, aki kóstolgatja a rendezést. Tény, hogy önkifejezési formaként egyre jobban izgat a rendezés, és bár pokolian nehéz (és olykor pokolian magányos) munkának is tartom, mondjuk, a dramaturg feladataihoz képest, nagyon sok örömöt és lehetőséget is találok benne, hogy - kicsit öntörvényűbben és önállóbban - mondhatom el a gondolataimat, érzéseimet, az alkotótársaimmal való találkozásaimat egy munkán keresztül. Itt sokkal nagyobb a felelősség, de a szabadság, a tér is nagyobb. Egyébként számomra a dramaturgi munkától az átdolgozásokon, fordításokon át egyenes út vezetett a rendezésig - mindig is aktívan részt vettem egy-egy próbafolyamatban, nagyon szerettem együtt gondolkodni nemcsak a rendezővel, de a színészekkel, tervezővel is. Nagyon izgatott, hogyan születik meg egy-egy pillanat, jelenet, viszony a színpadon; és azután eljött az az idő, amikor el szerettem volna, én, egyedül, választott partnereimmel egy történetet, ami már régóta motoszkált bennem - ebből lett azután a Tháliában a Kaméliás

Sediánszky Nóra

► Warren Adler regénye, darabja vagy az ezek alapján készült híres, Danny DeVito rendezte film inspirálta az előadást? És egyáltalában: hogyan és kinek jutott eszébe, hogy a darab sikerre vihető magyar színpadon?

*SN:* A Rózsák háborúja ötlete a főszereplő házaspártól Détár Enikőtől és Rékasi Károlytól származik. Őket már régóta izgatta Adler anyaga, a film, a regény - ők keresték meg a Szabad Tér Színház igazgatónőjét, Bán Teodórát, aki szintén látott fantáziát a történetben, és abban, hogy egy sikeres, népszerű színészházaspár formálja meg Jonathan és Barbara Rose alakját. Engem Teodóráék kértek föl a rendezésre, mert Teodóra női rendezőt képzelt el ehhez az anyaghoz - én nagyon izgalmasnak találtam a gondolatot, hogy egy teljesen másfajta anyaggal dolgozhatom, mint amit eddig megszoktam, ráadásul ez volt életem első "hivatalos" rendezői felkérése, hisz eddig saját magam hoztam létre azokat az előadásokat, amiket megálmodtam. Az adaptáció alapja egyébként a színpadi verzió, de használunk elemeket a regényből és a filmből is.

► Détár Enikő és Rékasi Károly a valóságban is egy pár. Könnyítette vagy nehezítette ez a helyzetet?

*SN:* Nyilván mindig speciális helyzet, ha egy házaspár dolgozik együtt egy házaspár megformálásán, itt ráadásul egy olyan házaspárról van szó, akik egyszersmind - ha lehet így mondani - médiajelenségként is funkcionálnak, a szokottnál nagyobb sajtóérdeklődés nyilvánul meg irántuk, és ez még egyedibbé teszi a helyzetet. Ha egy egymást régóta ismerő házaspár dolgozik együtt, akkor ennek vannak könnyebbségei - ismerik egymás mozdulatait, hangulatát, van egy titkos nyelvük, félszavakból is értik egymást - ugyanakkor az a nehézség is megvan, hogy egy ilyen szimbiózisba hogyan léphet bele harmadik ember, mi hárman mit tudunk kezdeni egymással? Nyilván ennek megvolt a maga tanulási folyamata is, hiszen mi ebben a munkában találkoztunk először, azelőtt nem ismertük egymást, és rá kellett érezni a működési formákra, reakcióidőkre, egymáshoz kellett csiszolódnunk, és ennek is megvan a maga története, izgalma. Károly és Enikő egyébként két nagyon izgalmas, sűrű egyéniség, akinek a színpadi affinitása együtt és külön-külön is nagyon erős - ennek működését, kölcsönhatását nagyon érdekes figyelni munka közben.

► Tervezitek-e a nyár után továbbjátszani az előadást?

*SN:* Most egyelőre ez a három előadás, amiről konkrétumaink vannak (július 19., 20. és augusztus 30.), de természetesen, ha jól sikerül, ahogy reméljük, mindenképpen szeretnénk továbbjátszani, pesti játszóhelyet is keresünk, és vidéki utaztatást is tervezünk. Reméljük, sikerül minél tovább éltetni, és több helyen megmutatni, megmérettetni a történetet - és izgulunk, természetesen, mert az elvárások is nagyok.

***

Játékok nyara – Nyerjen jegyet A Rózsák háborúja premierjére! - LEZÁRVA

-Felteszünk egy kérdést, olvasónk *1)* a 7óra7-en várólistára teszi A Rózsák háborúja című előadást; *2)* regisztrált mailcíméről megküldi az alább található kérdésre adott helyes válasz betűjelét a 7ora7.jatek@gmail.com címre - és máris esélyes arra, hogy azon két szerencsés egyike legyen, akik *két belépőjegyet* nyernek a *július 19-i*, csütörtöki előadásra. A helyes válaszban természetesen segítséget nyújtanak a 7óra7 oldalai.-

-A megválaszolandó kérdés:-

*-Hány színész lép színpadra összesen A Rózsák háborúja című előadásban?-*

_-A) 4
B) 5
C) 6-_

A két-két jegyet Incze Edina és Olasz Vivien olvasónk nyerte, hamarosan értesítjük őket a nyeremény átvételének módjáról. Köszönjük mindenkinek a játékot, a nyerteseknek gratulálunk!

p{font-size:10px}. A nyeremény készpénzre vagy más időpontra nem váltható át. A játékban a 7óra7 és a Budapesti Nyári Fesztivál dolgozói és hozzátartozóik nem vehetnek részt.

Jó színházazást kívánunk mindenkinek nyáron is! És ne feledje: ha lát egy előadást, mondjon róla véleményt a 7óra7-en, hogy a többiek is láthassák, érdemes-e megnézni az előadást vagy sem! Természetesen A Rózsák háborújáról – és bármely más előadásról – is várjuk olvasóink véleményét!

A játékot szemlézi a Nyereményfigyelő.hu oldal.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr388000283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása