7óra7

Elhunyt Csép Sándor kolozsvári újságíró, drámaíró

Elhunyt Csép Sándor kolozsvári újságíró, drámaíró

2013. 07. 06. | 7óra7

Csép Sándor Az aradi születésű Csép Sándor 1962-ben lelkészi diplomát szerzett a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben, aztán 1968-ban a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem filozófia szakán diplomázott. Újságírói pályafutását a kolozsvári rádiónál kezdte, majd a román televízió bukaresti magyar szerkesztőségében folytatta. 1985 és 1990 között a Korunk? folyóirat munkatársa, 1990-től nyugdíjazásáig a kolozsvári rádió és televízió magyar szerkesztőségét vezette.

Televíziós szerkesztőként a kalotaszegi "egykézésről" (a csupán egy gyermek vállalásáról) készített nagy hatású dokumentumfilmet. A népességfogyással nemcsak újságíróként foglalkozott, hanem elindította az Áldás-Népesség Mozgalmat, amellyel a gyermekvállalási kedvet próbálta serkenteni.

A Mi, Bethlen Gábor című drámáját a Kolozsvári Állami Magyar Színház tűzte műsorára. Egy másik műve alapján készült a Mátyás a vérpadon című rockopera, amelyet a Kolozsvári Magyar Opera mutatott be.

Csép Sándor 1999 és 2003 között a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöki tisztségét is betöltötte. 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki.

Csép Sándor temetéséről a család később intézkedik.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr437999269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása