7óra7

Elhunyt Hollósi Frigyes

Elhunyt Hollósi Frigyes

2013. 07. 06. | 7óra7

A színész néhány hetes betegség után hunyt el. Utolsó bemutatójára a Nemzeti Színházban október 14-én került sor: Ágota Kristóf Egy elsurranó patkány című darabjának főszerepét játszotta.

Hollósi Frigyes az Egy elsurranó patkány című előadásban

Hollósi Frigyes 1941. április 21-én született Budapesten. Érettségi után felvették a színművészeti főiskolára, majd eltanácsolták, így segédszínészként kezdte pályáját 1962-ben a szolnoki színháznál, emellett a szolnoki rádióban bemondóként dolgozott.

Chioggiai csetepaté - Bánfalvi Eszter, Pogány Judit, Hollósi Frigyes

1980-ban a Nemzeti Színházhoz szerződött, 1982-től, a Katona József Színház megalapításától - kis megszakítással, amikor a rövid ideig működő Művész Színház társulatához szegődött - tagja volt a társulatnak. Számos emlékezetes alakítást nyújtott, szerepelt többek között a Három nővér, az Übü király, a Galócza és a Kulcskeresők című előadásban.

Hazafit nekünk! - Znamenák István, Hevér Gábor, Hollósi Frigyes, László Zsolt

Az új Nemzeti Színház társulatához 2002-ben szerződött. Országos ismertségre tett szert a Kisváros című tévéfilm-sorozatban alakított szerepével, és játszott a Tűzvonalban című sorozatban is.

Hamlet - Hollósi Frigyes, Znamenák István

Számos filmben kapott feladatot, szerepelt a Hatásvadászok, a Képvadászok, a Zsarumeló, a Kutya éji dala, a Cha-cha-cha, A távollét hercege, a Roncsfilm és a Bukfenc című filmben.

Náthán gyermekei - Hollósi Frigyes, Földi Ádám

1983-ban megkapta a filmkritikusok díját, 1986-ban a filmszemle díját. A 2001. évi Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb férfiszínész díját a Feri és az édes élet című filmben nyújtott alakításáért.

Jó estét nyár, jó estét szerelem! - Schell Judit, Fehér Tibor, Törőcsik Mari, Hollósi Frigyes

Fontosabb szerepei között megtalálható Švejk (Hašek: Švejk), Tigris Brown, Peachum (Brecht-Weill: Koldusopera), Tóbiás (Zágon-Nóti-Eisemann: Hyppolit, a lakáj), Öcsi (Schwajda: A szent család), Ügyelő (Spiró: Az imposztor), Rode alhadnagy; Ferapont (Csehov: Három nővér), Vinkli, asztalos (Shakespeare: Szentivánéji álom), Vitya (Jerofejev: A Walpurgis-éj), Apa (Schwajda: A rátóti legényanya), Sanson, párizsi hóhér; Kiadó; Hivatalnok (Hamvai Kornél: Hóhérok hava).

Három nővér - Kulka János, Mátyássy Bence, Péterfy Bori, Fehér Tibor, Znamenák István, Hollósi Frigyes, Szabó Kimmel Tamás

Jászai Mari-díja és az érdemes művészi címe mellé 1996-ban - művészi pályája elismeréseként - megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrendet is.

Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból - Hollósi Frigyes

A Nemzeti Színház Hollósi Frigyes halála miatt az Egy elsurranó patkány és a Vesztegzár a Grand Hotelben című előadásait leveszi a repertoárról.

Három nővér - Hollósi Frigyes

A színészt a Nemzeti Színház és a Katona József Színház saját halottjának tekinti. Búcsúztatásáról később intézkednek.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr397999463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása