7óra7

Emléktábla Lukács Margitnak, Petress Zsuzsának, Rajz Jánosnak és Szirtes Ádámnak

Emléktábla Lukács Margitnak, Petress Zsuzsának, Rajz Jánosnak és Szirtes Ádámnak

2013. 07. 06. | 7óra7

Lukács Margit, Petress Zsuzsa, Szirtes Ádám, Rajz János A Fővárosi Közgyűlés döntésével támogatja a négy színművész tiszteletére domborműves emléktábla elhelyezését, és az ezzel kapcsolatos kiadások fedezetére mintegy 1,8 millió forintot biztosít a Budapesti Történeti Múzeumnak (BTM). Az előterjesztést egyhangúlag, 31 igen szavazattal fogadta el a közgyűlés.

A homlokzatra kerülő 60x60 centiméter méretű táblák anyaga mészkő, a feliraton kívül színházi függönyimitációt és jelzésszerű figurát ábrázolnak, készítőjük Stremeny Géza szobrászművész.

A tábla elhelyezéséhez szükséges mintegy 1,8 millió forintot a kulturális feladatok között szereplő Emléktáblák elnevezésű keret terhére biztosítják, a feladat végrehajtásával a BTM Budapest Galériát bízzák meg.

A MASZK Országos Színészegyesület kezdeményezte a Fővárosi Önkormányzat kiemelkedő színészek emlékét megörökítő táblaállítási programjának folytatását, mivel a megemlékezés gesztusát a korábbi években mind a szakma, mind a színházszerető közönség elismeréssel fogadta.

A MASZK vezetőségével folytatott egyeztetések alapján Lukács Margit (1914-2002), Petress Zsuzsa (1928-2001), Rajz János (1907-1981) és Szirtes Ádám (1925-1989) emléktáblájának elhelyezését tervezik korábbi lakhelyükön.

Lukács Margit a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színész, operaénekes, érdemes művész volt. Petress Zsuzsa Jászai Mari-díjas magyar színész, operaénekes, érdemes és kiváló művész, Rajz János Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, Szirtes Ádám Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr477999415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása