7óra7

ETC-közgyűlés Miskolcon

ETC-közgyűlés Miskolcon

2013. 07. 06. | 7óra7

Az 1988-ban alapított ETC az európai színházak legnagyobb hálózatának számít. Jelenleg húsz országból 42 színház a tagja, köztük Magyarországról a Miskolci Nemzeti Színház. Feladatának azt tekinti, hogy megjelenítse a színházi világot az európai kulturális politikáról folyó párbeszédben, illetve segítse az európai színházi alkotó tevékenységet.

Dubravka Vrgoc, az ETC új, horvát elnöke - egy zágrábi teátrum művészeti vezetője - a keddi sajtóbeszélgetésen bemutatta a szervezet szerteágazó tevékenységét, és törekvéseikről szólva kiemelte: igyekeznek a kontinensen valamelyest marginális helyzetű kelet-európai színházi világot a figyelem középpontjába vonzani.

Az ETC európai művészeti oktatási programjának "zászlóshajója" a Fiatal Európa projekt. Jörg Bochow, a stuttgarti központi színház művészeti igazgatója - az ETC egyik alelnöke - elmondta: a tapasztalat- és diákcsere, a módszertani képzés során idén a fiatal rendezőkre összpontosítanak, őket igyekeznek megismertetni azokkal az újszerű, egyre terjedő színházi technikákkal, amelyek különböző médiaformák vegyítésével kísérleteznek.

Halasi Imre - aki még egy bő hónapig, május végéig tölti be a miskolci színházigazgatói posztot - saját városáról, illetve az észak-magyarországi térségről elmondta: Miskolc és környéke, a magas munkanélküliséggel sújtott egykori iparváros saját új arculatát keresi ezekben az években.

Magyarországon - tette hozzá - pénzügyi szempontból mindig is meglehetősen nehéz volt a színházak helyzete, most pedig "egyre szűkebb a büdzsé".

Halasi szerint a mai magyarországi színháznak - amennyiben meg akarja őrizni a publikumot - fontos kérdéseket kell tudnia feltenni, ha választ nem is talál feltétlenül mindenre.

A magyarországi társadalmi, közéleti, politikai változásokról az igazgató azt mondta, hogy azokról sokat olvashatnak az európaiak az újságokban, ő nem akar részletekbe mélyedni. Úgy vélekedett, hogy ezeket a változásokat "humorral, iróniával kell tudni elviselni".

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr358000769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása