7óra7

Horda - Kun Attila, Lajkó Félix és a teremtett lény lelki dilemmája

Horda - Kun Attila, Lajkó Félix és a teremtett lény lelki dilemmája

2013. 07. 06. | 7óra7

Nyolcvanötödik, jubileumi bemutatójára készül a Közép-Európa Táncszínház (KET) Kun Attilával április 24-én a Nemzeti Táncszínházban. Amellett, hogy ez lesz a KET és a koreográfus első közös premierje, hosszú idő óta ez Kun első egész estés darabja Magyarországon.

<

A koreográfia Lajkó Félix zeneszerző nyolc zenei tételére épül, melyek más-más ihletettséggel mesélnek rólunk, a kenyérharcról, a bizalom megszületéséről, a pillangó röptéről, a természettől eltávolodott egyén lemoshatatlan városi mocskáról, a hatalom extatikus gyönyöréről, a haragról, a pusztító és tehetetlen dühről, a megértésről, az elfogadásról, a családról, a közösségről. „A hegedűművész muzsikája ösztöni kapocs a természettel és a természetben élő egyénnel. Árad zenéjéből a kultúra, de nem a színpadokon vagy a kiállítótermekben megjelenő kultúra, hanem az ember - a Kárpát-medencében élő ember - kultúrája. Ösztönös, földszagú, zsigeri vibráció” - foglalja össze Kun Attila.

Az előadás a teremtett lény lelki dilemmáját járja körbe, azt a dilemmát, ami a természettől elszakadt személy útravalója. Ez az útravaló nem nélkülözi az emlékeket, a vágyat a természethez való visszatérésre, a mindenen átsegítő humort, emberséget és varázslatot, ahogy a család megtartó erejének megfogalmazását sem.

A címben szereplő horda szó többféleképpen értelmezhető. Egyrészt azon emberek kis közössége, akik az élet élhetőségéért csoportokat alakítanak ki, másrészt az a pusztító emberhorda, akik valamilyen megfogalmazhatatlan késztetést követve lerombolják saját életterüket.

„Tehetséges és kreatív alkotótársaimmal, a Közép-Európa Táncszínház művészeivel kísérletet teszünk arra, hogy a teatralitás mögül kiléptessük magunkat, kihozzuk a fény és a sötétség határmezsgyéjére, ahol merünk őszinték lenni. Egy héttel a premier előtt egyedül csak a mérhetetlen hálámat tudom kifejezni az alkotótársaim felé, akik tisztelettel és alázattal ajánlják fel testi és szellemi energiáikat a Horda megszületéséért. Úgy látom, hogy olyan hordává formálódnak, akik együtt festik színesre a világot önmaguk és egy tágabb közösség, a közönség számára. Miközben tombol körülöttük az egzisztenciális vihar, egymásba kapaszkodva teremtenek gyönyörű és megrázó pillanatokat. Ihletettek, csakúgy, mint Félix és a zenéje” - nyilatkozta Kun Attila a bemutatóról.

Az előadók: Fábián Anikó, Frigy Ádám, Eller Gusztáv, Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Mádi László, Palcsó Nóra, Petrovics Sándor, Podmaniczky Dorottya, a díszlet és a jelmez Kiss Julcsi munkája, a fénytervező Fogarasi Zoltán, dramaturg: Lisztóczky Hajnal.

>>> Horda - színlap, időpontok, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr117998689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása