7óra7

Huszonöt éves jubileumát ünnepli a Szegedi Kortárs Balett

Huszonöt éves jubileumát ünnepli a Szegedi Kortárs Balett

2013. 07. 06. | 7óra7

1987-től Szegedi Balett néven, Imre Zoltán Európa-szerte elismert koreográfus vezetésével működött a társulat, amely 1993-ban vette fel a Szegedi Kortárs Balett nevet. 1987. szeptember 27-én láthatta a közönség az első bemutatót a csongrádi megyeszékhelyen - idézte fel Juronics Tamás a jubileumi évad műsorát bemutató szerdai sajtótájékoztatón.

Sajtótájékoztató a 25 éves Szegedi Kortárs Balettről

Az együttes, amelyben az elmúlt negyed században kétszáz táncos dolgozott, 109 produkciót hozott létre. A hazai vendégszereplések mellett több mint száz külföldi városban lépett föl Mexikótól Kínáig.

Juronics Tamás a Tánc-Tér-Kép kiállításon A társulathoz folyamatosan csatlakozó fiatal táncosok mellett az állandó megújulás biztosítéka volt az is, hogy a darabok létrehozásában negyven koreográfus - közöttük több mint húsz külföldi - vett részt. A produkciók csaknem felét a társulat Kossuth-díjas művészeti vezetője, Juronics Tamás álmodta színpadra.

A komolyzenei repertoárból többek között Csajkovszkij, Stravinsky, Bartók, Orff, Eötvös műveire készült táncszínházi darabok mellett zenei montázsokra komponált koreográfiák szerepelnek az együttes sokszínű műsorán. A produkciók között számos előadást élő zenekari kísérettel hallhatott a közönség. Ilyen lesz a jubileumi évad nyitóelőadása is, a társulat legsikeresebb és legtöbbet játszott műve, a Carmina Burana, amelyet a Vaszy Kórus és a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével mutatnak be szombaton a nagyszínházban. Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója kijelentette: Szeged színházi élete a balettel együtt teljes.

Az évad első premierje október 26-án a Diótörő lesz. A Szegedi Kortárs Balett évek óta törekszik arra, hogy a következő generációnak is kedvet csináljon a táncszínházhoz. Ebbe a folyamatba illeszkedik a mesebalett bemutatója éppúgy, mint A hattyúk tava gyermekváltozata - amelyet Budapesten játszanak –, valamint a beavatószínházi produkciók és szegedi óvodákban, iskolákban tartott szakkörök, táncos foglalkozások is ezt a célt szolgálják.

Az évad második bemutatója a Stabat Mater lesz 2013 februárjában. A darabban egy saját és egy Imre Zoltán által készített koreográfia újragondolt változatát állítja majd színpadra Juronics Tamás.

A jubileumhoz több kiállítás is kapcsolódik, ezek közül kettőt már szerdától láthat a szegedi közönség: Dusha Béla fotóművész képeiből a szegedi Reök-palota előtti téren és az Árkád Szeged bevásárlóközpontban nyílt tárlat.

Pataki András balettigazgató elmondta, hogy 17 millió forint támogatást kapott a Szegedi Kortárs Balett, ami a társulat költségvetésének egytizede.

>>> Galéria a sajtótájékoztatóról és a kiállításról

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr127999911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása