7óra7

Indul a Trafó új évada – decemberig van programterv

Indul a Trafó új évada – decemberig van programterv

2013. 07. 06. | 7óra7

Bár az intézmény vezetői posztjára kiírt pályázat harmadik fordulója után még mindig nem hirdetett eredményt a főváros – az új igazgató elvileg szeptember 1-én kell, hogy hivatalba lépjen –, és a Trafó már hónapok óta megbízott igazgatóval működik, a munka nem állt le. A programterv 2012. decemberéig készen van, a megcsappant számú munkatársi csapat pedig teljes gőzzel azon dolgozik, hogy az előadásokat minél többen lássák.

Hymen

A 15. évad izgalmas hazai és külföldi újdonságokat és nagy visszatérőket tartogat: szeptember 1-jén a már évek óta hagyománnyá vált Táncmaratonnal indul az évad, majd az egyéni hangú koreográfus, Frenák Pál legújabb előadása, a Hymen tér vissza a Trafóba. A tánc műfajánál maradva: a Budapest Tánciskola egy tíznapos szemlét (Kortárs TáncGenerációk Szemle) szentel az elmúlt 30 évben végzett munka bemutatásának, a főváros több pontján. A Trafóban négy friss szellemiségű, fiatal alkotók által készített előadással várjuk a közönséget. Az ősz további részében az intézmény vendégül látja a világ egyik legelismertebb butoh-csapatát, a Sankai Jukut, majd a szintén Japánból érkező táncost, Hiroaki Umedát.

Októberben a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közösen az ausztrál táncélet kiemelkedő társulatát, a Chunky Move-ot hozzák el Budapestre, emellett a fesztivál keretében hallható lesz Sáry László és Sáry Bánk szerzői estje, valamint a fiatal közönséget megcélzó Slam Poetry Országos Bajnokság döntője.

A visszatérő csapatok közé tartozik a francia új cirkusz, a Compagnie 111, akik előadásukban egy hatalmas ipari robotot hoznak a színpadra, valamint a Trafóba érkezik ismét a Cirkus Cirkör decemberben egy lírai darabbal. Idén is látható lesz a Természetes Vészek Kollektíva 1986-es darabjának remake-je, a Végtelenbe zárva (ami annak idején Luc Besson Ötödik elem című filmjét is megihlette), emellett a Tünet Együttes és Réti Anna koreográfiáit is megtekinthetik a tánckedvelők.

Mindannyiunkat érintő témák, érdekes megközelítések, a mai színház legfrissebb darabjai – ez a Gyújtópont Színházi Sorozat! A szeptember-december közötti időszak a színházi előadások szempontjából kiemelkedő lesz a Trafó látogatói számára, hiszen a Gyújtópont sorozat keretében olyan darabokat mutatunk be, amelyek provokatívak, elgondolkodtatóak és sok esetben a közönséget is bevonják az előadás folyamatába. A társadalmi kérdésekre és problémákra érzékenyen reagáló színház egyre gyakoribb Európa-szerte, most ezek közül szedtünk egy csokorba ötöt, hogy az erre nyitott közönség látleletet kaphasson erről az irányzatról.

Szégyen

Két belga, két olasz és egy magyar előadás szerepel a kínálatban, amelyeket összeköt a bátor, egyedi hangvétel és a robbanékony, kihívó előadásmód. A sorozatot szeptemberben a több helyütt botrányt kiváltó Societas Raffaello Sanzio előadása (Az arc fogalma Isten fiában indítja, majd októberben Mundruczó Kornél előadása, a Szégyen folytatja. Emellett érkezik a Motus nevű olasz csapat, amely a görög lázadás-hullámra reflektál, majd egy belga előadás (Ontroerend Goed: Audience) a manipuláció hatalmáról értekezik – és manipulálja közben a közönséget -, míg a másik Belgiumból érkező társulat a gazdasági válságot helyezi darabja középpontjába. A sorozat előadásaira kedvezményes áron bérlet váltható, amellyel az öt darabból négyet választhat ki saját ízlése szerint a néző.

A zene területére evezve: folytatódik az Indiai Klasszikus Zene Mesterei sorozat három virtuóz zenésszel, Csalog Gábor szerzői estjén Mozart-darabokat értelmez újra, és a jazz kiemelkedő egyéniségei sem hiányozhatnak a kínálatból: Joe Lovano és Dave Douglas saját darabjaik mellett Wayne Shorter-műveket játszanak majd. Emellett az ambient és az indie műfajok kedvelőit sem hagyjuk majd cserben: a brit Erased Tapes kiadó két izgalmas zenészt és egy formációt hoz el nekünk (Nils Frahm, Ólafur Arnalds és A Winged Vicotry for the Sullen), emellett a magyar Soundkitchen klub kedvenc magyar együtteseit mutatja be csütörtökönként, valamint egy amerikai csapatot, a Tu Fawningot. És ha már amerikaiak: az egyik legkeresettebb mai dobos, Chris Dave novemberben varázsolja majd el a közönséget szettjével, az év végén pedig két felismerhetően egyedi hangú magyar díva: Sena, valamint Harcsa Veronika – a Bin Jippel – érkezik a Trafóba.

A Trafó Galéria a 2012-2013-as évadban is Fenyvesi Áron kurátor irányítása alatt működik és szeptember 5-án tárja ki üvegajtaját. Az évadot Szabó Dezső Munkácsy Mihály-díjas képzőművész önálló kiállítása nyitja, aki természeti jelenségeket kreál újra terepasztalon, és ezt fotózza és dokumentálja. A Magasfeszültség Tesla-generátorral előállított villámai a teremtés erejével, a katasztrófák körülötti hisztériakeltés hatásaival próbálják szembesíteni a nézőt. November elején a galéria egy dél-amerikai származású fiatal alkotók műveiből nyíló csoportos kiállítást mutat majd be, míg decemberben Komoróczky Tamás legújabb önálló kiállítását nyitjuk meg a Trafó Galériában.


Az új évadban is folytatódik a Trafó nagy sikerrel futó oktatási programja, a Beavató Program középiskolások számára. A programban résztvevő diákok saját iskolájukban zajló játékos interaktív előkészítő foglalkozásokon, táncosok, színészek és drámapedagógusok segítségével hangolódhatnak rá a Trafóban látható előadásokra, majd a produkció megtekintése után a Trafó nagytermében feldolgozó foglalkozások során vitathatják meg, mondhatják el, játszhatják el az élményeiket, gondolataikat, próbálhatják ki az előadás díszleteit és találkozhatnak az alkotókkal is.

>>> A Trafó műsora a 7óra7-en

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr928000083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása