7óra7

Kemény Henrik-emléktáblát avattak a Kolibri Színház évadnyitó fesztiválján

Kemény Henrik-emléktáblát avattak a Kolibri Színház évadnyitó fesztiválján

2013. 07. 06. | 7óra7

Kemény Henrik

Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes köszöntőjében hangsúlyozta: Kemény Henrik generációkat bűvölt el egyszerű meseszövésű történeteivel, tiszta értékrendet tükröző regéiben, nyílt személyiségű bábszereplőivel. Úgy fogalmazott: Kemény Henrik nemzedékek bábjátékosait nevelte ki, iskolát alapított mesterségével. „Nemcsak azzal nevelt kicsit és nagyobbat, amit a bábok elmeséltek, hanem saját lényével. A bábok ugyanis éltek, éreztek, szerettek és reméltek, csakúgy, mint mi, emberek, a szívünk mélyén” – tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

Óvári Gyula, terézvárosi alpolgármester méltatta a tavaly elhunyt bábművészt, úgy vélte, a Kemény Henrik emlékére készült dombormű méltó helyre került, hiszen a Kolibri Színházba látogató nézők és az arra járók emlékezhetnek a kiváló Kossuth-díjas bábművészre.

Szemadám György, a Magyar Művészeti Akadémia képzőművészeti tagozatának tagja arról beszélt, hogy Kemény Henrik Vitéz László megszemélyesítőjeként a hazai bábművészet legendás alakja. Láposi Terka, a Korngut-Kemény Alapítvány kuratóriumi elnöke szólt arról, hogy Kemény Henrik hagyatéka 130 darabos bábgyűjteményből áll, és örült annak, hogy – ahogy fogalmazott – „Heni bácsi” Életem a bábjáték, bölcsőtől a sírig című kötetét még életében olvashatta.

Novák János színházigazgató emlékeztetett arra, hogy Kemény Henrik a színház megalakulásától kötődött a Kolibrihoz, ott játszotta először teljes repertoárját kőszínházban, és tavaly, amikor már nem tudott a paraván mögött állni, asztalhoz ülve tartotta utolsó fellépését.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr168000017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása