7óra7

L. Simon: több pénzt kap a kultúra, időben írják ki a pályázatokat

L. Simon: több pénzt kap a kultúra, időben írják ki a pályázatokat

2013. 07. 06. | 7óra7

L. Simon László L. Simon László hangsúlyozta: igazgatási szempontból bizonyos területeken, például az örökségvédelemben csökkent, politikai értelemben azonban összességében nőtt az államtitkárság súlya. "Az előrelépés azért is fontos, mert a munkámat nemcsak úgy fogom föl, mint a kormány képviseletét a kulturális élet felé, hanem fordítva is" - fogalmazott.

Az államtitkár felidézte: erőteljes koncepciója volt a régészettel és az örökségvédelemmel kapcsolatban, de hivatalát már egy folyamat végén vette át. Részben maga a szakma is felelős azért, hogy a társadalmi elfogadottsága ennyire alacsony - vélekedett, hozzátéve azonban: az örökségvédelem így sem kerül veszélybe, csak másfajta feladatellátásra kell berendezkednie.

A politikus kiemelte: a kulturális terület költségvetése idén jelentősen nő, több mint 35 milliárd forinttal rendelkezik az ágazati államtitkárság. Kultúrára emellett más tárcák is fordítanak saját büdzséjükből - csak a Belügyminisztériumnál több mint 25 milliárd áll rendelkezésre önkormányzati kulturális célokra, könyvtárakra, színházakra, múzeumokra, művelődési házakra -, 10 milliárd forint fölött lesz jövőre is a kulturális élet támogatására átengedett adókedvezmények várható mértéke, és legalább ugyanekkora költségvetéssel gazdálkodhat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) is.

Decemberi tüntetésén a Humán Platform kifogásolta az NKA szakmai autonómiája, az arányos szakmai képviselet hiányát - idézte fel az államtitkár, aki azonban emlékeztetett: az alap pénzügyi függetlenségét a korábbi jogszabályváltozások csak erősítették, hiszen bevételeiből maradványpénz nem vonható el. Mint megjegyezte, nem sérült az NKA szakmai függetlensége sem, hiszen a miniszter nem kapott többletjogköröket, és a szakmai kollégiumi tagok delegálási rendje is változatlan maradt.

Szintén a tüntetésen kifogásolták "a vidéki közművelődési rendszer ellehetetlenítését". L. Simon László ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: új forrásként 1,1 milliárd forint áll rendelkezésre idén a megyei feladatellátásra és a kormány visszahozta a kulturális normatívát is a települések közművelődési és könyvtári feladatainak támogatására.

A megyei múzeumi szervezet átalakításáról az államtitkár elmondta, hogy mind a 19 nagy megyei múzeumi szervezettel kapcsolatban sikerült lezárni a tárgyalásokat az átvevő önkormányzatokkal. "Óriási eredmény, hogy egy stabil és kiszámítható gazdálkodású új múzeumi rendszert tudunk felépíteni" - mondta. Mint hozzáfűzte, a megyei könyvtári rendszer fennmaradt: a bővülő feladatokat és ehhez többletforrást kapó könyvtárak városi fenntartásába kerültek.

A független színházak finanszírozásáról szólva közölte, hogy a magyar kultúra "vérfrissítésében" fontos szerepet vállaló függetlenek végül megkapják a teljes 2012-es támogatásukat, idén pedig időben megtörténik a pályázatok kiírása és a szerződések megkötése.

Az államtitkár beszámolója szerint "példás együttműködésben" Baán László miniszteri biztossal elkészítették a Múzeumi negyed koncepcióját, amely rövidesen a kormány elé kerül: a tervezet megnyitja a lehetőségét a magántőke részvétele előtt, foglalkozik a múzeumok számára kialakítandó raktár- és restaurálási bázis, logisztikai központ kialakításával, továbbá a Fővárosi Nagycirkusz új épületének elhelyezésével is.

"Sikerült üzemszerűvé tenni a fővárossal folytatott havi egyeztetéseinket is, ezeken például az egy helyrajzi számon lévő Városliget megosztásával kapcsolatos elképzeléseinket és kéréseinket is megfogalmaztuk. A megosztás egyébként a Műcsarnok MMA-nak történő vagyonátadásával kapcsolatban is rendezendő kérdés" - mondta.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr607999309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása