7óra7

Mundruczó: Visszafizettük a támogatást

Mundruczó: Visszafizettük a támogatást

2013. 07. 06. | 7óra7

Mundruczó Kornél A választ teljes terjedelmében közöljük.

Az államtitkár bejegyzését kérésünkre Petrányi Viktória és Mundruczó Kornél így kommentálta: "L. Simon László kultúráért felelős államtitkár facebook bejegyzésére röviden és tényszerűen szeretnénk reagálni. A bejegyzés sajnos félinformációkon alapuló, személyeskedő írás, mely őszintén meglepett minket. Válaszul három állítást kívánunk megfogalmazni, felesleges érzelmi reakciók és a konstruktív együttműködést ellehetlenítő megnyilatkozások helyett.

1. A Kino mozi bezárásának oka a megszűnt állandó állami támogatás miatt keletkező nem fenntartható működés. Nem minősítettük a bezárás okait, nem keltettünk téves képzetet arról, hogy fel vagyunk háborodva, hogy bárkit hibáztatnánk a történtekért, annak ellenére, hogy Európában az art mozik működési támogatása mindenhol szükségszerű és bevett dolog. Őszinte sajnálatunkra a jelen kor Budapestjén fenntarthatatlannak nyilvánítottuk ezt a kulturális központként sikeresen funkcionáló mozit. Ezzel a felelős döntésünkkel mi magunk csökkentettük az art mozik sokszínűségét.

2. A példaként felhozott Urlich Seidl filmek bemutatására kapott támogatást, a támogatási szabályzatnak megfelelően, hiánytalanul az utolsó fillérig visszafizettük a támogatónak 2010.06.03.-án, hiszen a filmek fogadtatása nem érte el a hozzá fűzött reményeket, nem keltett a fontos alkotó munkája érdeklődést Magyarországon. Tehát sajnos a példa csak azt mutatja, hogy a Kino mozi (Szuez Film Kft.) kockázatot vállalt a film bemutatásával, majd a szabályzatnak és szerződésnek megfelelően járt el a visszafizetendő támogatási összeggel. Talán ez az apró tény elkerülte L. Simon államtitkár Úr figyelmét.

3. A legfontosabb állításunk pedig, hogy Mundruczó Kornél és Petrányi Viktória továbbra is élni kíván a véleménynyilvánítás jogával a kultúra területén alakuló párbeszédben. A facebook bejegyzésben sugallt burkolt összefüggést, mely azt feltételezi, hogy amennyiben szakmai munkánkat támogatandónak ítélik meg, úgy okafogyottá válik a véleményalkotásunk, teljes mértékben visszautasítjuk. A támogatást a Nemzeti Filmalap szakmai alapokon működő kuratóriuma ítélte meg számunkra nagy örömünkre, eddigi teljesítményünk és a forgatókönyv alapján. Ez reméljük nem mond ellen annak, hogy az egyébként nagy részben önerőből, és külföldi támogatásból fenntartott Proton Színház tulajdonosai véleményt formáljanak, vagy kritikát fogalmazzanak meg, akár szolidaritási, akár szakmai alapon.

Reményeink szerint választ adtunk L. Simon államtitkár Úr kételyeire. Bízunk benne, hogy munkánkkal ezután is jó példát fogunk mutatni a kételkedők számára, hogy a hiteles működésre van lehetőség, a vita kommunikáció, és hogy a kritika előre viszi a társadalmat. Szeretnénk hinni, hogy a kultúra támogatása körül kialakuló nézeteltérés helyett egyszer egy nyílt szakmai vita veheti kezdetét. Tisztelt L. Simon államtitkár Úr, mi a facebook üzenő oldal helyett nyitottak vagyunk a párbeszéd szakmai fórumokon történő folytatására. Munkánkkal mindig is az apolitikus művészet lehetőségét kerestük és hirdettük. Bizalmunk töretlen".

_Kapcsolódó:_

>>> L. Simon László Mundruczó Kornélt támadja >>> Az EMMI által kiadott videóüzenetben megfogalmazott állítások tartalmáról és azok következményeiről >>> A cinizmus netovábbja - Videóválasz az EMMI-től a függetleneknek >>> Minden akciót meg kell próbálni! - A független színházat sújtó elvonásról tanácskozott a FESZ >>> A színház halála és a nemzet érdeke >>> Döntés a kulturális életet érintő zárolásokról >>> 2013 - A független színházak megszűnnek Magyarországon

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr597999613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása