7óra7

Orfeusz és A fából faragott királyfi – a Müpában vendégeskedik a Szegedi Kortárs Balett

Orfeusz és A fából faragott királyfi – a Müpában vendégeskedik a Szegedi Kortárs Balett

2013. 07. 06. | 7óra7

Művészetek Palotája Juronics Tamás, a darabok koreográfusa, a társulat művészeti vezetője a szerdai próba szünetében újságíróknak elmondta, hogy a két mű összekapcsolásának ötlete Kocsis Zoltáné, aki vezényelni fogja a zenekart a premieren, Bartók Béla születésnapján.

A Kossuth-díjas művész 1999-ben az Orfeuszban táncolta Hadész szerepét, 2001-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon, majd néhány évvel később Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Balettel pedig színpadra állította A fából faragott királyfit.

Juronics Tamás elárulta: bár Bartók Béla programzenének tekinthető műve nagyon erősen meghatározza a színpadon történteket, az új előadás mégis más lesz, mint az egy évtizeddel ezelőtti. A Dóm téren és Pozsonyban a szerelem és a művészet kapcsolatát állította a középpontba, most - közelítve a bartóki alapgondolathoz - a természet imádata jelenik meg a színpadon.

A darabban a főszereplőt, a királyfit Czár Gergely alakítja, akinek munkáját a napokba ismerték el Harangozó-díjjal, a királylányként Szarvas Krisztát, fabábként pedig Finta Gábort láthatja a közönség.

Igor Sztravinszkij rövid művében a táncosok egy szakrális játékban – mintha az "orfikus" vallás hívei lennének - inkább csak megidézik Orfeusz történetét, amely szerelmi bizonyosságról, bizonytalanságról szól – fogalmazott Juronics Tamás.

A címszerepet Horvát Miklós Gergő táncolja, Hortobágyi Brigitta Eurydiké, Tarnavölgyi Zoltán pedig Hádész szerepében mutatkozik be.

A produkciót a szegedi közönség április 20-ától láthatja.

>>> A fából faragott királyfi / Orfeusz - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr508000949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása