7óra7

Összesen 286,5 millió forintra pályázhatnak nemzetiségi és szabadtéri színházak

Összesen 286,5 millió forintra pályázhatnak nemzetiségi és szabadtéri színházak

2013. 07. 06. | 7óra7

Mint a szaktárca honlapján olvasható, az V. kategóriába sorolt nemzetiségi színházak és szabadtéri színházak számára 2012. évi színházi művészeti programjuk támogatására, elsősorban új produkcióik létrehozására, valamint a működéssel kapcsolatos költségeik támogatására hirdettek pályázatot. Az azon elnyert összeg előfinanszírozás keretében, egy összegben nyújtott, vissza nem térítendő támogatás.

A nemzetiségi színházak számára kiírt pályázaton 1 millió és 40 millió forint, a szabadtéri színházak számára kiírt pályázaton pedig 1 millió és 60 millió forint közötti támogatási összeg nyerhető el.

A pályázatokat az előadó-művészeti szervezetet fenntartó, vagy vele érvényes közszolgáltatási szerződést kötött helyi önkormányzathoz kell benyújtani március 24-ig. A benyújtott pályázatokat a színházművészeti bizottság javaslatára a nemzetierőforrás-miniszter által felkért szakértői testület bírálja el és tesz javaslatot döntésre a miniszternek.

A bizottság javaslata alapján a nemzetiségi színházak pályázatát elbíráló szakmai kuratórium tagja Blaskó Balázs színművész, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója, Fekete Péter rendező, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke és Székely András Bertalan, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetiségi Kapcsolatok Főosztályának osztályvezetője.

A színházművészeti bizottság javaslata alapján a szabadtéri színházak pályázatát elbíráló szakmai kuratórium tagja Horváth Csaba táncművész, koreográfus, Seregi Zoltán rendező, Soós Péter rendező és Zalán János színművész, producer.

A pályázatokról a szakmai kuratórium, valamint a színházművészeti bizottság javaslata alapján a nemzeti erőforrás miniszter dönt. A támogatás a helyi önkormányzatot illeti meg, amely az elnyert forrást egy összegben adja tovább a pályázónak.

Az előadó-művészeti törvény szerint az V. kategóriába tartozik az a szabadtéri színház, amely évente legalább 20 színházi előadást tart vagy legalább évi 50 ezer fizető nézője van, és legalább egy bemutatót hoz létre. Ugyanebbe a kategóriába sorolja a törvény azokat a nemzetiségi színházakat, amelyek a IV. kategória követelményeinek - évente legalább 20 színházi előadás vagy legalább évi 50 ezer fizető néző, és legalább egy bemutató létrehozása - nem felelnek meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr108001131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása