7óra7

Peer Gynt: rendhagyó kettős bemutató a Thália Színházban

Peer Gynt: rendhagyó kettős bemutató a Thália Színházban

2013. 07. 06. | 7óra7

Henrik Ibsen híres drámájának főszerepét szombaton a temesvári Balázs Attila, vasárnap pedig a budapesti Krisztik Csaba játssza.

Balázs Attila a Peer Gyntben

Az erdélyi színész - aki egyben a temesvári színház igazgatója - az MTI-nek szerdán elmondta: a Forte Társulat alapítója és vezetője, Horváth Csaba által rendezett előadás azért rendkívüli, mert különbözik egymástól Balázs Attila és a Krisztik Csaba Peer Gynt-interpretációja.

A többi szereplő ugyanazt játssza mindkét előadásban, de a rendező a főszereplő különböző jellemvonásait akarja hangsúlyozni a két színészen keresztül. Ezért folyamodott a rendező ehhez a színházakban ritkán alkalmazott megoldáshoz - magyarázta. Rámutatott: az előadásban a környezet, a szituációk ugyanazok, viszont a hangsúlyok máshova helyeződnek. Ezért Balázs Attila azt ajánlja a nézőknek, hogy mindkét produkciót nézzék meg.

Hozzátette, hogy ő és Krisztik Csaba a saját énjüknek megfelelően alakítják a szerepet, de játékuk igazodik egy jól meghatározott rendezői elképzeléshez. Balázs Attila szerint Krisztik Csaba erőssége a hajlékonyság, a mozgásban való kifejezés, így az ő Peer Gyntjében nagyobb hangsúlyt kap a fiatalosság. Ő maga viszont az évek során felhalmozott tapasztalatára hagyatkozik, így az ő alakítása Peer Gynt élettapasztalatát emeli ki.

"Nagyon jó hatással volt a produkcióra ez a kettőzés. Nem volt rivalizálás közöttünk, segítettük egymást, egyes hangsúlyokat ellestünk egymástól vagy éppen az ellentéteket erősítettük fel" - mondta Balázs Attila a Krisztik Csabával folytatott közös munkáról. Úgy véli, hogy oly sok szín és árnyalat van a darab szövegében, amelyek felvillantásához még két ember is kevés.

A két társulat találkozása nem okozott nehézséget - magyarázta Balázs Attila, hiszen régóta dédelgetik a koprodukció ötletét. Évek óta kölcsönösen figyelemmel kísérik egymás előadásait, a két társulat színészei pedig közös műhelymunka keretében is készültek a próbafolyamatra, amelyen a két társulat színészei már egy hullámhosszon voltak - mondta a temesvári színházigazgató.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr927999805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása