7óra7

Pinokkió: családi előadás a Katona József Színházban

Pinokkió: családi előadás a Katona József Színházban

2013. 07. 06. | 7óra7

"Gyerekdarabot játszani mindig kell és mindig jó" - fogalmazott Ascher Tamás az MTI-nek. Mint kifejtette, egyrészt a közönséget minél hamarabb el kell kezdeni színházhoz szoktatni, másrészt gyerekdarabot játszani fantáziadús, fantasztikus, mókás és szürreális dolog, a színészek szabadabbak és boldogabbak, amikor ilyet próbálnak, mint bármely más alkalommal.

Pinokkió - Keresztes Tamás, Haumann Péter

"Ezekben a drámai időkben, amikor a színházak közönsége fogyatkozik, amikor az embereknek nincs idejük és pénzük, hogy színházba járjanak, akkor meg kell ragadni minden lehetőséget. Ha maguk nem is jönnének színházba, gyerekeiket még elhozzák" - mondta a rendező. Hozzátette: ezért gondolt arra, hogy egy olyan családi előadást készít, amely egyformán szórakoztató felnőttnek és gyereknek.

A darabválasztás kapcsán arról beszélt, hogy van a társulatban egy olyan színész, akinek nagyon jól áll a címszerep: Keresztes Tamás miatt döntöttek a Pinokkió mellett. A másik ok az, hogy rendezősége hajnalán, negyven évvel ezelőtt ezzel a darabbal kezdett Kaposváron, akkor Pogány Judit volt, aki miatt műsorra tűzték.

Pinokkió - Keresztes Tamás

Ascher Tamás szerint Pinokkió törékenysége, veszendősége, riadt naivitása, ugyanakkor engedetlensége, rosszcsontsága, mohó kíváncsisága mind olyan tulajdonság, amely minden kisgyerekre ráillik: egy kisgyerek-metafora a bábu.

Carlo Collodi több mint száz évvel ezelőtt Olaszországban írt történetében az a többlet is megvan, hogy különösen horrorisztikus világot teremt Pinokkió köré. Bűnözők közé kerül, elnyeli őt a bálna, egy gyilkos és titokzatos szigeten szamárfüle nő, és majdnem szamárrá változik. "A naiv és kíváncsi gyermek, belevetve a sorsba és a felnőtt világ kibogozhatatlan, kiismerhetetlen és rémületes rejtelmei közé - ez is metaforikus, és korunkra még jobban illik, mint bármelyik más korra" - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy a történet gyereknek és felnőttnek egyaránt tanulságos.

A thriller-elemeket tartalmazó előadás valójában mégsem ijesztő, mert az egészet a humor és a fantázia szövi át. "Kezes és barátságos az előadás, miközben nem tagadja azt sem, hogy a valóság riasztó dolog" - fogalmazott Ascher Tamás.

A negyven évvel ezelőtti Pinokkió-rendezésével összehasonlítva az alkotó felnőttebbnek nevezte a mostani produkciót, "Parti Nagy Lajos szövege karcosabb, szúrósabb és sokkal jobban a mai modern világot célozza meg". A történet új feldolgozása és Selmeczi György zenéje a színház felkérésére született, a díszlet Khell Zsolt, a jelmez Nagy Fruzsina munkája, a koreográfus Duda Éva.

Ascher Tamás kitért arra, hogy az eredeti Collodi-mese epizódjait és az annak nyomán később született Tolsztoj-regény, az Aranykulcsocska elemeit összekeverték, kombinálták. "Így több színésznek nyílik szereplehetőség, másrészt Pinokkió színházzal kapcsolatos ábrándja és vonzalma erősebben jelen van" - tette hozzá. Mint megjegyezte, az előadás kalandos, sokhelyszínes, epikus, egymást váltogatja a sokféle szereplő, az egész színes és tarka.

Pinokkió - Borbély Alexandra, Dénes Viktor

A Katona József Színház történetében először szerepel a repertoáron kimondottan családi előadás. 8 éves kortól ajánlják a "gyerekbábthrillert", amelynek bemutatóját eredetileg egy héttel korábbra tűzték ki, ám Keresztes Tamás az egyik próbán kisebb sérülést szenvedett, így csúszott a premier.

Az előadásban a Pinokkiót alakító Keresztes Tamás mellett Haumann Péter, Bezerédi Zoltán, Kovács Lehel, Elek Ferenc, Fekete Ernő, Borbély Alexandra, Bán Bálint, Ötvös András, Rajkai Zoltán, Pálos Hanna, Tóth Anita és Dénes Viktor játszik.

>>> Pinokkió - színlap, időpontok, jegyvásárlás >>> A Katona József Színház műsora

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr597999733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása