7óra7

Tompos Kátya aratta a legnagyobb sikert a Határon túli oroszok filmfesztiváljának gáláján

Tompos Kátya aratta a legnagyobb sikert a Határon túli oroszok filmfesztiváljának gáláján

2013. 07. 06. | 7óra7

Tompos Kátya A fiatal színésznő, aki a játékfilmek zsűrijében is helyet kapott, a gála műsorvezetője volt, de a közönséget leginkább az erdélyi magyar és román népdalok, valamint egy orosz cigányrománc előadásával kápráztatta el. A héten nem először volt nagy sikere, hétfőn a Moszkvai Magyar Kulturális Központban lépett fel.

A határon túli oroszok Alekszandr Szolzsenyicinről elnevezett moszkvai központjában tartott díjkiosztón Alekszandr Mihajlov filmszínész, a játékfilmzsűri elnöke is azzal kezdte beszédét: "kislány, ne hagyjon fel az énekléssel, nagy kincs a hangja, de magának orosz románcokat kellene énekelnie!".

Szergej Zajcev filmrendező, a fesztivál igazgatója az MTI-nek elmondta: a Határon túli oroszok filmfesztiválját 2007 óta rendezik meg kormányzati támogatással. "Ha azt a kolosszális szellemi, tudományos, kulturális értéket, azt az örökséget, amelyet a több hullámban, kényszerből vagy önként külföldre távozott oroszok kiválóságai hagytak maguk után, nem hozzuk vissza Oroszországba, az orosz kultúra nem lesz teljes" - hangsúlyozta.

A Galina Silina moszkvai szobrász készítette, legjobb filmnek járó bronz kisplasztikát - a múlt század húszas éveiben a szovjethatalom által Oroszországból száműzött tudósoknak, a kulturális élet legjobbjainak tragédiáját jelképező "Filozófiai hajót" - a dokumentumfilmek kategóriájában Joszif Paszternak Franciaországba elszármazott rendező filmje nyerte el, amelynek címe Rómeó és Júlia a szovjethatalom országában, és amely Szergej Prokofjev zeneszerzőnek állít emléket.

A játékfilmek közül Jan Sverak cseh-brit filmrendező alkotását, a Kolja című filmet találta a legjobbnak a zsűri. Elnökük, Jurij Poljakov, a Lityeraturnaja Gazeta főszerkesztője az MTI-nek a fesztiválon bemutatott filmekkel kapcsolatban elmondta: a határon túl élő oroszok problémája összetett, és örül annak, hogy végre nem csak fekete vagy fehér képet, jó vagy rossz emigránsokat rajzoltak az alkotók.

A Moszkvai Magyar Kulturális Központ a fesztiválnak helyet adó és azt szervező Szolzsenyicin központtal hosszú évekre visszanyúló együttműködés révén vett részt a rendezvény megvalósításában. Baranyi András igazgató elmondta, a filmfesztivál témájából adódóan fontos közös dolog köti össze Magyarországot és Oroszországot: a határokon túl élő több millió honfitárs, az orosz és a magyar nemzeti kisebbség ügye.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr787999585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása