7óra7

Veled, Uram! - „a történelem üzenetén keresztül”

Veled, Uram! - „a történelem üzenetén keresztül”

2013. 07. 06. | 7óra7

A Veled, Uram! egy izgalmas lehetőség arra, hogy olyan emberi kapcsolatokat jeleníthessenek meg a történelem üzenetén keresztül, amelyek a ma emberét itt és most meg tudják érinteni - hangsúlyozta a Thália Színházban színpadra állított rockopera rövid ízelítőjével fűszerezett hétfői sajtótájékoztatón Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója.

Hozzátette: Szörényi Levente és Bródy János hihetetlen érzékenységgel vettek részt a munkában, és úgy tűnt, örömüket lelik abban, hogy ezt az eredetileg 2000-ben bemutatott darabot most egy teljesen új, fiatalos köntösbe öltöztethetik.

A mű ősbemutatóját annak idején Esztergomban, a bazilika előtti Szent István téren tartották - idézte fel Kerényi Miklós Gábor, aki elárulta: már a tizenegy évvel ezelőtt készült pályázatában is szerepelt egy Szörényi Leventével közös bemutató gondolata. Reményei szerint a március végén debütáló produkció sokáig repertoáron marad a Thália Színházban.

Veled, Uram! - sajtótájékoztató a Várban - Bródy János, Kerényi Miklós Gábor, Szörényi Levente, Bereményi Géza

Egy darab életében mérföldkőnek számít, hogy zárt, színházi szituációban is meg tud-e élni - mutatott rá Szörényi Levente, aki eredetileg nem akart hozzányúlni a rockoperához. "Az ember aztán menet közben kedvet kap, hogy újraértékelje saját gondolatait, és átcseréljen bizonyos jeleneteket" - jegyezte meg a szerző.

Bródy János elmondta, hogy szövegeiben igyekezett az időtlen történelmi tanulságokat megfogalmazni. A szerző szerint egy rendkívül korszerű, izgalmas, fordulatos, és színházi szempontból is hihetetlenül pergő, szinte filmszerű művet sikerült létrehozniuk. A produkció elején egy hatalmas családfát vetítenek ki, amely segít majd eligazodni a közönségnek a szövevényes történetben.

Veled, Uram! - sajtótájékoztató a Várban

"Rózsa István díszlet-, illetve Velich Rita jelmeztervezővel arra törekedtünk, hogy izgalmas, elképzelt világba kalauzoljuk a nézőket" - mondta Somogyi Szilárd, a produkció rendezője. Mint rámutatott, az izgalmas szabásmintákat követő jelmezek egyszerre hordozzák egy letűnt kor emlékeit és - anyaghasználatukban - a modernséget. A színpadot egy fekete kristálypalota-díszlet fogja uralni, és a hatást különleges fényjáték erősít majd, a rendező szerint ugyanis egy ilyen összetett előadás során kifejezetten fontos, hogy a néző figyelmét a világítás révén is vezessék.

Veled, Uram! - sajtótájékoztató a Várban - elöl: Kerényi Miklós Gábor

A kettős szereposztásban színpadra állított Veled, Uram! egy meg nem fejtett rejtély nyomába kalauzolja a nézőt: István egyetlen fiának, Imre hercegnek máig tisztázatlan, csak a krónikákból ismert halálát idézi fel, amelyet utódlási harc követ. Istvánt Sasvári Sándor és Földes Tamás, Imrét Kádár Szabolcs és Barkóczi Sándor játssza. Orseolo Pétert Mészáros Árpád Zsolt és Homonnay Zsolt alakítja. Az utódlási konfliktusban szerepet játszó Vászoly figuráját Feke Pál és Szerényi László formálja meg. A koreográfus Bodor Johanna.

>>> Veled, Uram! - színlap, időpontok, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr708000977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása