7óra7

Vizuális színjátszás, nó színház, kortárs opera és manga egyben – War Sum Up a Nemzetiben

Vizuális színjátszás, nó színház, kortárs opera és manga egyben – War Sum Up a Nemzetiben

2013. 07. 06. | 7óra7

Nemzeti Színház Az előadás a japán nó színház hagyományait fejleszti kortárs operává. A cselekmény a hadviselés történetének három állandó szereplője, a kém, a harcos és az egyszerű zsoldos históriája - olvasható a Budapesti Fesztiválközpont tájékoztatójában.

A War Sum Up az ármánnyal, cselszövéssel, gyilkolással fémjelzett és láthatólag soha véget nem érő háborúk legfrissebb értelmezése. Szereplői istenek, démonok és emberek, a produkcióban a keleti hagyományokat, a nyugati kultúrát és a 21. század teatralitását ötvözik.

A Hotel Pro Forma a japán kultúra ősi elbeszélő módját máig őrző rajzolt történetek, a mangák képes beszédét vitte színpadra. A dalszövegek a több száz éves nó színház mestereinek szövegei alapján íródtak, a dallamok pedig a hagyományt a modernitással keverik.

A nó ősi zenés-táncos drámaformákból, a szentélyek, templomok előtti tereken a 12-13. századtól előadott különféle ünnepi játékokból fejlődött ki. A zenei kísérettel előadott, hagyományos japán színjátékforma a 14. században vált önálló műfajjá. Az előadást a fényfestés újdonságai és a színpadi eszköztár szokatlan együtthatása teszi egyedülállóvá.

A játékmester szerepét Ieva Ezeriete, a zsoldost Aigars Reinis, a harcost Gundars Dzilums, a kémet pedig Liga Paegle alakítja, a rendező Kirsten Dehlholm.

>>> War Sum Up - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr387999829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása