7óra7

Vonatra várva - vígjáték a szegedi Csillag börtönben

Vonatra várva - vígjáték a szegedi Csillag börtönben

2013. 07. 06. | 7óra7

Bozó Bea, az intézet sajtóreferense az ősbemutató előtt az MTI-nek elmondta, a vígjáték a szerző tizedik olyan darabja, melyet a fogvatartottak által hat esztendeje alakított színtársulat előad. A korábbi művek főleg vallásos témákról szóltak, az új előadás azonban egy képzeletbeli vasútállomás váróteremében játszódik, egyik főszereplője pedig egy frissen szabadult fiatalember.

A színi terápia fontos része az elítéltek nevelésének, hiszen a próbafolyamat és az előadás során olyan helyzetekbe is beleélhetik magukat, melyekre helyzetüknél fogva másképpen nem lenne lehetőség. Van olyan fogvatartott, aki például korábban csendőrt, római légióst játszott, az új előadásban pedig a rendőrt alakítja.

A darabot író Bokros Ferenc elárult, vígjáték formájában szerette volna feldolgozni azokat a problémákat, melyekkel az elítélteknek meg kell küzdeniük azt követően, hogy elhagyták a börtön kapuját. Szerette volna ráébreszteni társait, jobb, ha átgondolják, milyen utat választanak szabadulásuk után. Mint mondta, hamarosan letelik büntetése, de már megírta Szent János és Szent Jakab apostolról szóló, A mennydörgés fiai című tizenegyedik darabját, amelyet mintegy örökül hagy bent maradó társaira, hogy azzal folytassák az elkezdett színházi munkát.

A börtönben a fogvatartottak nagyon szigorú napirend szerint élnek, így komoly lemondással jár egy színdarab létrehozása, hiszen bármilyen új tevékenységre csak akkor van idejük, ha azt mástól vonják el. A vígjáték kilenc szereplője azonban Juhász Tibor börtönlelkész rendezői irányításával június óta rendszeresen próbált, hogy színpadra állíthassák a művet – közölte a szerző.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr938000093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása