7óra7

A Maladype Übü királya Iránban

A Maladype Übü királya Iránban

2013. 07. 07. | 7óra7

Két egymást követő este, angol és perzsa nyelvű felirattal látható a Maladype Übü királya az iráni fővárosban. Az előadást a Maladype színészei január 26-án és 27-én, az Iranshahr Színházban játsszák, ahol 2010-ben Peter Brook A nagy inkvizítor című produkcióját mutatta be.

A sajtótájékoztatón a fesztiválválogatók kiemelték az előadás rendhagyó dramaturgiáját, a rendező és a színészek ötletgazdag, virtuóz munkáját, valamint azt a tényt, hogy a Maladype előadása, miközben a mindenkori Übü-történetet meséli el, világosan és élesen tükrözi napjaink Übü jelenségét, ahol Übü a maga infantilis világában minden erkölcsi gátlás nélkül egzisztál. A rendező Balázs Zoltán, a szerző eredeti elképzeléseit figyelembe véve, a történet kamaszos kegyetlenségét középpontba állítva a darab dramaturgiájának esetlegességét hangsúlyozza. A stilizáció eszközeivel élve, igen erős hatásokat alkalmazva kerül ki minden esetleges aktualizálást, politikai allúziót. A Fesztivál szervezői az előadáshoz szükséges díszletelemeket és újságpapírokat Teheránban gyártották le. Az előadást mindeddig félmeztelenül játszó négy színész ezúttal - a szigorú vallási előírásoknak megfelelően – pólóba bújt.

Übü király - Lendváczky Zoltán, Orosz Ákos

Január 15. és február 1. között Iránban minden a Fadjr Fesztivál körül zajlik. Az ország összművészeti fesztivállal - film, színház, zene és vizuális művészetek színes programjával - ünnepli az 1979. évi iszlám forradalom évfordulóját. A nemzetközi zsűriben az iráni színházi szakma jeles képviselői, Davoud Rashidi, Majid Sarsangi és Masoud Raygan mellett az azerbajdzsáni rendező, Jannat Selim Ava és a Grotowski és Gardzienice színházi laboratórium egykori lengyel színésze, Mariusz Golaj is megtalálható. Az idei fesztivál versenyprogramját 24 előadás alkotja, mely számos érdekességet kínál. 15 iráni előadás, ausztrál, dél-koreai, azerbajdzsáni, libanoni, örmény, olasz produkciók, valamint iráni-svájci és iráni-olasz koprodukciók is láthatóak lesznek. Irán művészeti életére a gazdasági-kereskedelmi bojkott ellenére is figyel a nemzetközi szakma, figyelnek a fesztiválok. Válságok idején a színház fontossá válik. Sokszor a túlélés a tét. A Fadjr élni és bizonyítani akar.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr687999211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása