7óra7

Balázs Zoltán Trisztán és Izoldája a maribori Borštnik Fesztiválon

Balázs Zoltán Trisztán és Izoldája a maribori Borštnik Fesztiválon

2013. 07. 07. | 7óra7

Szlovénia legrégebbi, 1966 óta működő és legjelentősebb színházi fesztiválját idén október 16. és 26. között rendezik meg Mariborban A Borštnik Fesztivál felvonultatja az évad legrangosabb szlovén előadásait. A Hidak és Nemzedékek nemzetközi programban meghívott külföldi produkciókat is bemutat. Idén Csehország színházművészetén van a hangsúly. A rendezvényen nemzetközi szimpózium, találkozók, konferenciák és színházi témájú kiállítások is láthatók Európa Kulturális Fővárosában. A nemzetközi fesztiválzsűri - a holland Arthur Sonnen, a skót Mark Brown, a német Jaša Drnovšek, a szlovén Meta Hočevar és Zala Dobovšek - a végén díjakat ad a legjobbnak ítélt művészeti alkotásoknak. A szlovén showcase-ben és a versenyprogramban szereplő 20 előadás a szlovén színház
szakmai színvonalának adja keresztmetszetét.

Trisztán és Izolda

"Olyan előadásokat kerestem, amelyek meg tudnak lepni, és lefoglalják a néző kísérletező kedvét. Előadást, amelyben a néző nem csodálatra méltó szobrokat bámul, és nem veti alá magát már bevált hatásoknak. Olyan előadást szeretek látni, melyet a rendező különböző szempontokból képes megváltoztatni, és ezzel aktivizálja közönségét, egyfajta tesztlapot ad a kezébe. Olyan fajta színházat tartok érdemesnek megmutatni, amely kommunikál, és egyaránt kiprovokálja a néző figyelmét” – mondja a válogató Primož Jesenko, dramaturg-kritikus.

Trisztán és Izolda

Balázs Zoltán a Jean Cocteau által feldolgozott Trisztán és Izolda elemi erejű történetét fiatal szlovén színészekkel állította színpadra a Mini Teaterben. Az előadás variációkat ígér az örök egymásra találásra, a mindennapjainkat behálózó szerelmek forrására. Balázs Zoltán a tőle megszokott minimalista eszközöket használva, letisztult színészi játékkal járja körül a számtalanszor feldolgozott történetét. Trisztán és Izolda története állandó lebegés élet és halál, álom és valóság között – szerelmük a pillanatnyi örökkévalóság törékeny élménye. Egyensúly hétköznapi és éteri, konkrét és elvont között. Egy test. Együtemű két-szív. Iker-lelkek reflexei. Történetük esélyt ad újra felidézni az Éden valóra váltott ígéretét… Mi tépte ketté ezt az egy világot? A Mini Teater előadása erre a kérdésre keresi a választ – férfi és nő kapcsolatának kényes egyensúlyát vizsgálva –, nem szokványos eszközökkel.

Trisztán és Izolda

„Trisztán és Izolda mitológiájának színrevitelekor a rendező radikálisan megrövidítette a történetet, elhagyta a marginális epizódokat és mellékszereplőket, eltekintett bizonyos történelmi utalások megjelenítésétől, továbbá a korábbi bemutatók konvencióitól. Az alapkonfliktus Izolda, Trisztán és Trisztán nagybátyja, Mark lecsupaszított, és gyakran a puszta érzelmek által mozgatott szerelmi háromszöge köré épül. A szöveg meghúzása következtében a dialógusok az alaphelyzetre vannak kihegyezve, és ezzel teret nyitnak a letisztult színészi játéknak, a szüntelen mozgásnak, a szimbolikusan értelmezendő hangoknak és a minimalista díszletnek” – írta Zala Dobovšek a Delo című lapban 2012. április 12-én.

A koncepciót és a rendezést Balázs Zoltán jegyzi, az előadás dramaturgja Góczán Judit, a díszletet és jelmezt Ana Savić Gecan tervezte, produkciós menedzsere Huszár Sylvia. Szereplők: Vesna Kuzmić, Ana Urbanc, Jernej Čampelj, Robert Korošec, Rok Kunaver és Tadej Pišek in Marko Ujc. Az előadást március 24-én mutatták be a Mini Teater Ljubljana-ban. A Trisztán és Izolda előadásnak a fesztiválon a korszerű technikával felújított Maribori Bábszínház nagyterme ad otthont (Lutkovno gledališče Maribor, Velika dvorana, Vojašniški trg 2 A).

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr797999767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása