7óra7

Budapestre érkezik a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Budapestre érkezik a Kolozsvári Állami Magyar Színház

2013. 07. 07. | 7óra7

Übü király A Vígszínház MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kolozsvári társulat eredetileg három előadással érkezett volna Budapestre, de a Suttogások és sikolyok - amelyet május 28-án játszottak volna - Bogdán Zsolt betegsége miatt elmarad. A jegyek a pénztárban visszaválthatók, vagy becserélhetők a másik két vendégelőadásra.

Alfred Jarry Übü király című művét, amelyet kedden játszik a társulat, Alain Timar állította színpadra, az előadást csak 14 éven felüli nézőknek ajánlják. Mint a darab ismertetőjében áll, az Übü király elsősorban a politikai rendszereket leplezi le, amelyek a hatalom megszerzése érdekében a legképtelenebb őrültségeket gerjesztik. Kigúnyolja továbbá a teljhatalmú diktátorokat, vagy a becsvágyó önkényurakat, akik elképzelhetetlenül alantas alkukra is képesek, csakhogy céljaik beteljesüljenek. De a mű ennél tovább is megy: éles és józan képet nyújt az emberi viselkedésmintákról, és teszi mindezt kitörő, szemtelen, felszabadító nevetés közepette.

"Nevessünk hát az egyetemes emberiség gyarlóságain, de nézzünk mélyen a tükörbe is: Übü-apa és Übü-anya köztünk lakoznak, amennyiben fellelhető bennünk a jó és a rossz, a fény és az árnyék, az erő és a gyengeség, a szolga és az úr, a férfiasság és a nőiesség, a hős és az áruló, a szent és a gyilkos" - olvashatóak a rendező szavai az ismertetőben.

Visky András Alkoholisták című darabját szerdán láthatják a nézők, Tompa Gábor rendezésében. A dráma alapjául egy interjú szolgál, amelyben egy erdélyi kisvárosban élő, súlyosan alkoholista nő beszél az életéről, arra próbál választ találni, miért jutott ilyen elesett állapotba.

A darab története szerint Éva, a kisváros körberajongott szépe, énekesi színészi pályára készül, ám a véletlen úgy hozza, hogy szerelembe esik egy híres bukaresti színésszel, akit azonban csak a rövidtávú románc érdekel. Az életét mélyen megsebző kapcsolat után Évát egy állatorvos veszi el, aki a legnehezebb helyzetekben is kitart mellette, annak ellenére, hogy a felesége több gyermeket is szül neki, különböző, tulajdonképpen kideríthetetlen kapcsolatok gyümölcseként.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr488000567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása