7óra7

Emelkedett a pályázati keret – nyitnak a szabadtéri színházak

Emelkedett a pályázati keret – nyitnak a szabadtéri színházak

2013. 07. 07. | 7óra7

Gyulai Várszínház Gedeon József igazgató a Szabadtéri Színházak Szövetsége keddi budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ebben az évben a Nemzeti Kulturális Alap ismét kiírta a kiemelt nyári fesztiválok pályázatát. Ez tavaly elmaradt, idén viszont a pályázati keret is emelkedett: a szabadtéri színházak összesen 218,5 millió forint támogatást kaptak

Mint mondta, ennek ellenére mégsem nyerhetett mindenki támogatást, néhány színház - köztük az esztergomi várszínház, a zsámbéki színház és a zalai nyári színház - kiesett abból a szabadtéri színházi pályázati körből, amelybe korábban tartozott, átkerült a független színházakkal közös kategóriába, itt azonban még nem írták ki a pályázatot.

A szabadtéri színházak a módosított előadóművészeti törvény által meghatározott három új kategória közül nem kerülnek a kiemelt színházakéba, így 2013-tól pályázaton nyerhetnek támogatást az egyéb kategóriába kerülve, ahol számos különböző előadóművészeti szervezettel kell versenyre kelniük, és a támogatás nem garantált.

A Gyulai Várszínház igazgatójaként Gedeon József elmondta: összművészeti fesztiválra készülnek, opera, film, képzőművészet, koncert és tánc is szerepel programjukban. A Gyulai Várszínház nyári évada június 29-től augusztus 12-ig tart, a 49. évad is a Körös-völgyi sokadalommal nyílik. Az első előadás július 1-jén lesz: Erkel Ferencre emlékezve a zeneszerző ritkán hallható műveit tűzik műsorra. Négy új bemutatót tartanak: az első Füves könyvek címmel készül, a második a VIII. Shakespeare Fesztivál keretében lesz, fókuszában A vihar című darabbal; a drámát Szergej Maszlobojscsikov állítja színpadra de a fesztiválon látható lesz Silviu Purcarete Vihar-rendezése is. A harmadik bemutató Székely János Mórok című műve, a negyedik a Chioggiai csetepaté, emellett vendégjátékok is szerepelnek a műsoron. Július 17-én megrendezik Gyulán a Népzenei és Világzenei Fesztivált, június 21-én pedig a XXI. Gyulai Vár Jazz Fesztivált világhírű muzsikusokkal, köztük a Dave Holland PRISM Quartettel.

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója elmondta: a június 8-án nyitó Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon keresztül három helyszínen mintegy 120 programmal várja a közönséget. A nyitónapon a Városmajori Szabadtéri Színpadon az Abigél című produkció bemutatóját tartják, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje várja az érdeklődőket. Új helyszínként a Víztoronynál is lesz program, és színházi hajójárat is indul az előadásokra. A Margitszigeten a Báthory Erzsébet című musicalt, az Érinthetetlenek a Zorba a The Blues Brothers valamint a Turandot című produkciót is láthatja a közönség. A városmajori színpadon a Rózsák háborúja és a Szerencsés flótás című művet tűzik műsorra. A fesztiválon a Karinthy Színház, a kaposvári színház és a szabadkai színház is fellép produkcióival.

Kisvárdai Várszínház Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatója arról beszélt, hogy június 22. és 30. között 24. alkalommal rendezik meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját, amelyen 32 színtársulat 40 produkcióját láthatják a nézők. A Várszínházi Esték programsorozata június 29-én Az égigérő fa című táncos daljátékkal indul, de saját produkcióként szerepel a műsoron a Szegény gazdagok című darab is.

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója arról számolt be, hogy az idén 30 éves színház négy bemutatót tart, köztük nyolc előadásban a Chioggiai csetepatét láthatják a nézők. Emellett az Akárki az Isten előszobája és az Egy elsurranó patkány című produkciót is műsorra tűzik, amelyet Kristóf Ágota halálának évfordulója alkalmából mutatnak be.

Szegedi Szabadtéri Játékok, Dóm tér A Szegedi Szabadtéri Játékok programját Fábián Barbara sajtóreferens mutatta be. A Dóm téren öt előadást láthat közönség: június 6-án a Jekyll és Hyde című musicalt, majd Novák Ferenc Hegyen-völgyön lakodalom című néptánc-produkcióját, júliusban - egy előadásban - a Parasztbecsületet és a Bajazzókat augusztusban pedig Szarka Tamás Mária című musicaljét Vidnyánszky Attila rendezésében, a Mágnás Miskát pedig Alföldi Róbert színrevitelében. Emellett az újszegedi szabadtéri színpadon is várják a közönséget.

A Szentendrei Teátrumot képviselő Juhász Károly művészeti vezető a fiatalok felé való nyitást emelte ki. Csütörtök esténként felolvasószínházat, előadóesteket szerveznek, pénteken és szombaton este színházi előadásokat tartanak, a vasárnap pedig a gyerekeké. A programsorozatban, amely a Szentendre Táncegyüttes produkciójával kezdődik július 29-én, szerepel a Merlin, avagy isten, haza, család a Kramer kontra Kramer A vihar A mizantróp a Mert a mamának így jó a Képmutatók cselszövése című előadás és Udvaros Dorottya Mégis szép című estje.

Horányi László, a Vár-Színház Esztergom ügyvezetője elmondta: állami és városi támogatás nélkül valósítják meg programjaikat, így saját bemutatót nem tartanak. Idén a központi szerepet a zene tölti be a programok között, de határon túli előadásokat is láthat a közönség.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr788000503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása