7óra7

FESZ minifesztivál először a POSZT-on

FESZ minifesztivál először a POSZT-on

2013. 07. 07. | 7óra7

A Független Előadó-művészeti Szövetség a POSZT idei új helyszínén, a Zsolnay Kulturális Negyedben várja az érdeklődőket progresszív zenei programokkal, színháznevelési előadásokkal és eseménysorozata zárásaként civil összművészeti alkotással Schermann Márta rendezésében, a Katlan Csoport szervezésében - olvasható a szervezők MTI-nek elküldött csütörtöki közleményében.

Mint írják, az idén első alkalommal megszervezett háromnapos FESZ minifesztivál egyik legizgalmasabb eseménye a záró előadás, amelynek előadóművészei, résztvevői Pécs lakói közül kerülnek ki. Pályázati felhívásában a FESZ amatőr művészeket, zenészeket, táncosokat, bábosokat és műkedvelő civileket is megszólított.

A rendező, Schermann Márta csaknem húsz éve dolgozik színészként, de színházi rendezéseivel is egyre gyakrabban találkozhat a közönség: dokumentarista előadásaiban a professzionális művészek mellett azok a speciális élethelyzetben lévő civil emberek is megjelennek, akikről a darab szól. Rendezőként dolgozott már bevándorlókkal, romákkal, hajléktalanokkal, orvosokkal és várandós asszonyokkal is. Munkáira a társművészetek - képzőművészet, tánc, kortárs zene - bevonása jellemző, emellett gyakran választ produkcióinak különleges helyszínt. Előadásai különböző szociális problémákat hoznak közel a nézőkhöz, társadalmi elkötelezettségre szólítanak fel.

Mint a rendező vallja, amikor civilekkel készít professzionális színházi előadást, akkor a legnagyobb feladat segíteni őket abban, hogy a valós egyéniségüket megőrizhessék és a játékban megmutathassák a nézőknek. Az előadás egyhetes intenzív próbafolyamat alatt készül, az összművészeti produkciót június 15-én a Zsolnay Negyedben mutatják be, a legjobb alakításokat szakmai zsűri díjazza.

A közlemény Schilling Árpádot, a FESZ alelnökét is idézi, aki hangsúlyozta, hogy a független előadó-művészeti szerveződések célja a művészetin túl a közösségi értékek szolgálata is. A rendező szavai szerint szeretnék, ha a FESZ rendezvényén nem csupán nézőként vennének részt a pécsiek, hanem aktív résztvevőként alakítanák is azt.

Az 1994-ben alapított Független Színházak Szövetsége 2012 januárjától működik Független Előadó-művészeti Szövetség néven. A szervezet legfontosabb célkitűzése a független magyar színház-, tánc-, zene-, báb- és cirkuszművészek jogainak és érdekeinek képviselete. Emellett a kortárs művészet népszerűsítése, szakmai hálózat létrehozása, fesztiválok és szakmai rendezvények szervezése, innovatív projektek támogatása, a kortárs előadó-művészet szponzorációs stratégiáinak kidolgozása, nemzetközi kapcsolatok kiterjesztése, a hazai avantgárd hagyomány ápolása és fejlesztése.

Különösen fontos feladatának tekinti a szövetség a művészet-pedagógia, a diákművészet, a közösségi művészet és minden egyéb közösségfejlesztő kezdeményezés felkarolását, támogatását és népszerűsítését.

A szövetséghez, amelynek jelenleg több mint 100 tagja van, csatlakozhat bármely regisztrált előadó-művészeti szervezet vagy regisztrációval nem rendelkező magánszemély, aki előadó-művészeti tevékenységet folytat. A FESZ elnökségét Csató Kata bábművész (ESZME), Erős Balázs kulturális menedzser (MU Színház), Goda Gábor táncművész (Artus) és Schilling Árpád színházművész (Krétakör) alkotja.

_FESZ-hírek a 7óra7-en:_

>>> „Ugyanazt írom, amit a '80-as években írtam” – konferencia a táncról >>> A 2012-es THEALTER díszvendége: Pintér Béla és Társulata >>> Fodor Tamás, Nánay István és Polgár András a FESZ idei díjazottjai >>> „Évtizedekre vetettétek vissza a függetleneket” - Közgyűlést tartottak a függetlenek >>> A Független Előadó-művészeti Szövetség a független alkotókért

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr458000667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása