7óra7

Kritikusok nyílt levele a szegedi képviselőkhöz

Kritikusok nyílt levele a szegedi képviselőkhöz

2013. 07. 07. | 7óra7

A független kritikusok az alábbi nyílt levéllel kívánják felhívni a városatyák figyelmét arra, hogy döntésük meghozatala egy ilyen léptékű, óriási hagyománnyal rendelkező, országos hatókörű kulturális eseménysorozat esetén rendkívüli körültekintést igényel.

Tisztelt Képviselő Úr/Hölgy!

Néhány szerkesztőség, néhány kritikus, néhány újságíró nevében írunk Önnek, mert meg vagyunk győződve arról, hogy Ön, mint Szeged városának egyik önkormányzati képviselője, a legjobbat akarja Szegednek és a saját választóinak is. Azt reméljük, hogy – mivel ez a szakmánk – tudunk olyan információval, érvekkel szolgálni, amelyek hozzásegíthetik, hogy tisztábban lásson a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyében. Abban pedig egyenesen biztosak vagyunk, hogy az Ön számára minden külső politikai nyomásnál, hamisan értelmezett párthűségnél, formális frakciófegyelemnél fontosabb, hogy saját meggyőződését, véleményét megalapozottan kialakítsa, saját lelkiismeretével békében éljen abban a városban, amelynek boldogulása érdekében dolgozik, és amelyben ezen felelős döntése után is élni és dolgozni fog.

A Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját készülnek rapid módon leváltani. Mi, akik munkánk részeként, mondhatni, hivatalból kísérjük figyelemmel a Szegedi Szabadtérin folyó munkát, nem tudunk róla, hogy akár Bátyai Edina, akár a Játékok ellen bármilyen szakmai kifogás fölmerült volna, amely indokolttá tehetné, hogy ne töltse ki Bátyai a mandátumát. Bátyai Edina szakmailag jól, a hatalmas nézőtér speciális, manapság szinte lehetetlen igényeinek megfelelően állította össze a programokat. Az igazgatóváltásnak egy ilyen kiemelt fontosságú intézményben kivált megfontoltan kell történnie: egyrészt törvényesen, másrészt az intézmény szempontjából szervesen, mintegy magától értetődően.

Az ember tragédiája a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadán (2011)

Manapság, amikor minden színház (és minden kulturális intézmény szerte az országban) alaposan megérzi a recessziót, egy-egy apró, hirtelen mozdulat, rossz, meggondolatlan döntés katasztrofális következményekkel járhat. A Szegedi Szabadtéri Játékok ráadásul „gigaüzem”, amely koncentrált időszakban, koncentrált módon működik, speciális szakértelmet igényel, és nagy-nagy óvatosságot és körültekintést. A következő évad előkészítése jelenleg már folyik – az igazgató elmozdítása, egy átmeneti helyzet létrehozása a következő nyarat veszélyezteti. Mindezt bizonyára Ön is tudja.

De talán kevésbé tudja azt, hogy mi sokan, akik nem szegediek vagyunk, minden évben milyen izgalommal várjuk a programjukat. Talán kevésbé tudja, hogy csoportos látogatásokat szervezünk, „felhajtjuk” szegedi barátainkat (szerencsére vannak), többször több napra odakirándulunk, elmegyünk a halászcsárdába, a cukrászdába, lakunk a szállodában, bemegyünk a múzeumba, taxival közlekedünk – és szeretjük ezeket a szegedi kirándulásokat, hozzátartoznak a nyarunkhoz. Nem nézünk meg minden előadást; válogatunk, mert van miből. És nem is tetszik egyformán minden, amit látunk – de tudjuk, hiszen ez a szakmánk, hogy ez a színház legtermészetesebb formája. Igyekszünk tájékoztatni nemcsak a város, hanem az ország potenciális színházi közönségét, és cikkeinkkel, kritikáinkkal komolyan vesszük azt a műhelyt, ami Szegeden létrejött.

Ön és képviselőtársai most azt fontolgatják, hogy leváltják Bátyai Edinát, és a kulturális bizottság már meg is hallgatta kiszemelt utódját, Kelemen Csabát. Hogy Bátyai Edinával miért támadt ekkora hatalmas baj, hogy azonnal el kell távolítani – erről is vannak gondolataink, de nem ezeket szeretnénk megosztani Önnel. Inkább megkérdeznénk: ismeri-e Kelemen Csabát? Látta-e valaha színpadon? Hallott-e valaha az Agria Nyári Játékokról? Tudja-e, milyen produkcióik vannak? Ha az interneten rákattint az oldalukra (kérjük, tegye meg látni fogja, hogy a 2012-es nyári játékokon sem Vidnyánszky Attila, sem Alföldi Róbert rendezése nem szerepelt, és ha tovább keresgél a világhálón, látni fogja azt is, hogy szórakoztató hakni-színházak teszik tiszteletüket minden évben. Csekély közönségérdeklődés és nulla szakmai érdeklődés mellett. Nem születik róluk egyetlen szakmai kritika sem, mert nincsen miért. Kelemen Csaba hangzatos politikai kortesbeszéde soha nem fogja megtölteni a szegedi szabadteret, ahová a szegediek és mások nem politikai nézeteket díjazni járnak, hanem egész másért: színházért, koncertért. És ha nem Kelemen Csaba, hanem bárki más lesz az új jelölt, kérjük, tegye meg, hogy a sajtóban utánanéz, megismerkedik vele, hiszen csak a szakmai előélet lehet az alapja a felelős kinevezésnek.

Tudjuk, hogy felelős döntést akar hozni. Tudjuk, hogy tudja: mit jelent az Ön városának ez a nyári fesztivál; mit jelent művészi és kereskedelmi szempontból is. Biztosak vagyunk benne, hogy a mai átpolitizált kulturális életben Önt a kulturális értékek, az alkotó munka iránti tisztelet és a városa iránti odaadó szeretet vezérli. Biztosak vagyunk abban is, hogy amennyiben időt ad magának arra, hogy végiggondolja ezt a helyzetet, ennek minden összetevőjével, az előkészített évaddal, a szervezés dandárjával, a kiszemelt utóddal és annak szakmai teljesítményével együtt – akkor jól fog dönteni, és szavazása másnapján is nyugodtan nézhet Szeged lakói, az Ön választói szemébe.

Segíteni szerettünk volna ezzel a levéllel mindebben, mert számunkra kiemelten fontos, ami a kultúrában, a színházban, és most a Szegedi Szabadtéri Játékokkal történik. Ha további felvilágosításra tart igényt, kérjük, a Revizor online kritikai portál címén jelezze: "szerk@revizoronline.com":mailto:szerk@revizoronline.com

Tisztelettel

a Színház című folyóirat (www.szinhaz.net) nevében: Koltai Tamás kritikus a 7óra7 színházi portál (www.7ora7.hu) nevében: Ugrai István kritikus a Community portál (www.commmunity.eu) nevében: Artner Szilvia főszerkesztő Hamvay Péter _újságíró_
Herczog Noémi _kritikus_
Jászay Tamás _kritikus_
Nánay István _kritikus_
Nyulassy Attila _kritikus_
Proics Lilla _kritikus_
Puskás Anna _kritikus_
Rádai Andrea _kritikus_
Szemere Katalin _újságíró_
Urbán Balázs _kritikus_
Zappe László _kritikus_
Zsedényi Balázs _kritikus_

Kapcsolódó:

>>> Nyilvános ülésen tárgyalják a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetőjének felmentését >>> Ellehetetlenül a Szegedi Szabadtéri munkája – Nem is látták az előterjesztést >>> „Ez a döntés árt Szeged kulturális életének” - a Milla Szeged tiltakozik >>> 15:14 – Leváltották Bátyai Edinát – A polgármester nem írja alá >>> Közönségtalálkozó és szimpátiatüntetés Szegeden >>> Képgaléria a közönségtalálkozóról és a tüntetésről >>> A Magyar Fesztivál Szövetség szakmai döntést akar a Szegedi Szabadtéri ügyében >>> A Zeneművészeti Bizottság szerint pályázatot kellene kiírni >>> Tiltakozik a Magyar Színházi Társaság - Törvénytelen az előterjesztés >>> Szörényi, Bródy és Alföldi Szegeden – Szimpátiatüntetés a Szabadtéri politikai támadásnak kitett vezetői mellett >>> Szegedi Szabadtéri Játékok: irány a hakni? – Barátok közt: Kelemen Csabát akarja igazgatónak a szegedi Fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr807999431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása