7óra7

Magyar-román koprodukcióban készül a Mester és Margarita

Magyar-román koprodukcióban készül a Mester és Margarita

2013. 07. 07. | 7óra7

A nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a budapesti Maladype Színház koprodukciójában készülő előadás – amely bulgakovi világnyelven szól –, két és fél hónapos próbaidőszakot ölel fel. A román-magyar színházi koprodukció két egymást követő estén, 2013. február 16-án és 17-én, a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház nagyszínpadán mutatják be. 

Balázs Zoltán terve szerint az előadás, akár a mű Wolandja, poliglott lesz. A rendező a két kultúra azonosságait és különbözőségeit figyelembe véve román, magyar, angol, orosz és francia anyanyelvű színészekkel kutatja, vizsgálja az eltérő színházi gondolkodás- és látásmódok közös halmazát. A próbafolyamat első fázisában a különböző nemzetiségű színészek egyelőre még „darab nélkül” dolgoznak, hogy „színházilag” is egy nyelven beszéljenek és kialakítsanak egy „közös szótárt”. A próbák következő fázisában Bulgakov világának látható és láthatatlan dimenzióit az egészen különleges dramaturgiával felépített Mester és Margarita adaptációban olyan egyedülálló film-zene-színház konstrukcióban ismerhetik meg a résztvevők, amely egyszerre több síkon mutatja be a szereplők (át)változásait.

Mester és Margarita

A nagyszabású román-magyar koprodukció – amely egészen egyedi látványvilággal bír majd –, a júniusban 20. évfordulóját ünneplő Szebeni Nemzetközi Fesztivál kiemelt eseménye lesz. A rangos nemzetközi fesztiválon a Maladype már többször megfordult, a társulat először 2011-ben a Leonce és Lénát majd 2012-ben a Tojáséjt játszotta nagy sikerrel. Balázs Zoltán a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház társulatát 2012 májusában, a nemzetközi színházi fesztivál workshopján ismerte meg közelebbről. Ennek a találkozásnak köszönhetően a Mester és Margarita szereposztásában húsz kiváló román színész kapott helyet.

A társulat január végén az Übü királlyal Teheránban (Irán) szerepel a FADJR Nemzetközi Fesztiválon.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr87999349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása