7óra7

Örökség, történelem, kézfej - Yeung Faï bábszínháza a Trafóban

Örökség, történelem, kézfej - Yeung Faï bábszínháza a Trafóban

2013. 07. 07. | 7óra7

Az 1964-ben Kínában született Yeung Faï a családjában immár az ötödik olyan generáció tagja, aki hagyományos kínai bábművészettel foglalkozik. Négy éves korától tanulta a mesterséget apjától, akinek a kulturális forradalom megváltoztatta az életét. Yeung Faï ma Hongkongban él, fáradhatatlanul gyakorolja mesterségét és az egyik legjelentősebb bábkészítő-művész Kínában.

Yeung Faï az elmúlt években számos filmben és színházi előadásban dolgozott, tanította a Zhanzou School of Puppetry hallgatóit, megalapította a saját társulatát és természetesen bejárta a világot különlegesen szép előadásaival; rendszeresen mutatja be műveit például Franciaországban.

A Scenes of Peking Opera című egyszemélyes produkciójával közel húsz éven át turnézott világszerte Ázsiától Amerikán át Európáig – Yeung Faï pontosan e turnésorozat során ébredt rá, hogy beszélnie kell saját történtéről, saját élményeiről, emlékeiről, amely egyúttal természetesen a kínai bábművészet története is egy egészen intim, személyes nézőpontból.

A 2011 elején bemutatott Hand Stories ugyanis arról számol be, hogyan tartóztatták le Yeung Faï apját a kulturális forradalom idején, hogyan kiáltották ki a rendszer elárulójának, hiszen a forradalom lelkes hívei semmire sem tartották azt a művészi hagyományt, amit követett. Yeung Faï apja nem élte túl a börtönt… Ennek a megrázó és fontos élménynek a feldolgozása az előadás, amely gyönyörűen ötvözi a politikai tartalmat a minden korosztály számára lenyűgöző formával és technikával. Ez a sajátos rétegzettség az előadás egyik legmegkapóbb tulajdonsága: a kézzel készített, színes-szépséges, tökéletesen kidolgozott, apró, emberarcú bábokat, vagy éppen a fekete pikkelyekkel borított sárkány figuráját tátott szájjal figyelik a legkisebbek, míg a történelmi háttér, a családi történet kultúrpolitikai vonatkozásai mélyen elgondolkodtatják a felnőtt közönséget.

Hand Stories

„A tradicionális bábszínházat gyakran élesen elválasztják a kortárs bábművészettől – ez az előadás (a Hand Stories) pontosan azt mutatja meg, hogy az ősi technikák folyamatos változásban vannak… Így tanultam én magam is a báb művészetét, ezt tapasztaltam meg és bízom benne, hogy ezt adhatom tovább egy új generációnak.” (Yeung Faï)

A Különóra keretében november 12-én, szombaton 18:30-tól Balázs Zoltán színész, rendező, a Maladype Társulat művészeti vezetője beszél báb és színház kapcsolatáról a Trafó Kávézóban!

Az előadás bábszínház 2011. november 11-én és 12-én, este 8 órai kezdettel látható a Trafóban!

>>> Hand Stories - színlap, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr618001829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása